Playboy Mitica

Apropo.ro / 22.01.2002, 08:23
Playboy Mitica
Într-un interviu acordat revistei Playboy, Dumitru Dragomir povesteste cum îsi facea mendrele pe vremea lui Ceausescu. În viziunea lui Dragomir, aproape toti patronii cluburilor de fotbal sînt "pricopsiti" sau "titani". "Gigi Becali are o avere de peste 180 de milioane numai în


Într-un interviu acordat revistei Playboy, Dumitru Dragomir povesteste cum îsi facea mendrele pe vremea lui Ceausescu.

În viziunea lui Dragomir, aproape toti patronii cluburilor de fotbal sînt „pricopsiti” sau „titani”. „Gigi Becali are o avere de peste 180 de milioane numai în pamînturi”, sustine „Corleone”

În numarul sau din luna februarie, revista Playboy gazduieste un interviu-gigant cu Dumitru Dragomir. Pe întinderea a 7 pagini, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal este descusut pe toate fetele de cei doi reporteri, Paul Cioran si Emanuel Terzian. Mitica îsi povesteste dubla viata de militian în regimul comunist si om de afaceri dupa Revolutie, destainuie o parte din dedesubturile fotbalului românesc ante si postdecembrist si recunoaste pentru prima oara ca a cîstigat bani frumosi din presa, ca patron al mai multor ziare si reviste.

Cofetariile lui Copos, hectarele lui Gigi Becali si gaterele lui Stefan

Surpriza spovedaniei lui Dragomir este radiografia în stil personal pe care cel supranumit „Corleone” o face investitorilor din fotbal. Iata ce spune deputatul PRM despre oamenii care conduc cluburile din România: „Dupa parerea mea, cei mai bogati oameni din fotbal, ca lichiditati, sînt fratii Becali. Cu averea la vedere este Gigi Becali, care are peste 600 de hectare de locuri de casa în jurul Bucurestiului. Si mîine poate sa vînda. Daca ai calcula la 30 de dolari metrul patrat si tot are o avere de 180 de milioane de dolari. Este un tip pricopsit. La noi în tara e pricopsit si ala care are 1.800 de dolari, darmite 180 de milioane.

Niculae de la Astra, care are fabrici, combinate, Asirom-ul, Tutunul, cred ca acesta e cel mai bogat. Neculaie de la Brasov are fabrici, uzine, cariere si nu mai stiu ce, e si el un titan. Copos are fabrica de la Pitesti, hoteluri, cofetarii, magazine. E tare si Copos. Nicolae Badea si Vova Cohn. Astia sînt titani, ce mai… Stefan – si asta-i tare de tot, are fabrici, gatere… Aoleu, uitasem… Netoiu – multimilionar în dolari, averi nemaipomenite.

Care ar mai fi? Bosînceanu de la Constanta, pricopsit rau si asta. Sarac nu-i nici Jean Padureanu. E proprietarul a tot ce e pe-acolo, pe la Bistrita, echipa e a lui, un om tare de tot financiar si el. Cam astia ar fi, am uitat vreunul? Aoleu, si asta de la UMT, Olariu, pricopsit si el tare de tot. Sechelariu… nu stiu cît, dar are avere mare si el. Mai ales ca fratele lui e secretar de stat, pricopsit si el. Numai ca toti au arici la buzunar. Cînd e sa plateasca pentru fotbal, cam au arici”.

„Cine ma controla pe mine în aeroport?”

Cît despre sine, Dragomir spune ca „nu sînt om sarac nici eu. Nu sînt de talia lor, dar nu sînt sarac”. Întrebat daca are mai mult de un milion de dolari, Mitica s-a distrat copios: „Banii astia îi aveam acum 30 de ani. (…) Eu eram baiat destept. Ieseam de doua ori pe luna în strainatate. Cine ma controla pe mine în aeroport? Puteam sa am conturi peste tot prin strainatate. Si bineînteles ca am avut, cum sa n-am?”, a afirmat Dragomir, negînd totodata ca ar fi îngropat la Revolutie banii de la Victoria într-o padure de lînga Bucuresti: „Cum sa îngrop banii? Astea sînt niste tîmpenii”.

PATRONUL DE PRESA

„Un ziar de sport e o arma distrugatoare”

„Corleone” crede ca presa din România minte cam în proportia în care minte el: „80 la suta”. Si ca rolul ziarelor este acela de a-si distruge presupusii adversari

Dumitru Dragomir recunoaste ca „Sportul românesc”, ziar pe care îl patrona în anii ’90, l-a ajutat sa-si faca imagine si sa ajunga presedintele Ligii. „Cînd am înfiintat ‘Sportul românesc’ am facut un lucru bun. Actualul ProSport este de fapt ‘Sportul românesc’. Într-o dimineata mi-a plecat directorul ziarului cu toata trupa de vreo 40 de oameni, cu secretara, cu sofer, cu tot. Asta pentru ca dintr-un orgoliu n-am vrut sa suplimentez niste bani. Dar la început am crezut ca este o afacere si s-a dovedit a fi o afacere, am cîstigat multi bani cu ‘Sportul românesc’. M-a ajutat extraordinar si ca imagine. Cînd ai un ziar de sport esti o arma distrugatoare. Cînd vrei sa-l distrugi pe unul, îl iei în fiecare zi în toate felurile”.

Pesemne ramas cu anumite frustrari dupa pierderea echipei redactionale care a facut gloria „Sportului românesc”, sau poate influentat de ultima sa aventura ca patron de presa, cea cu mizeria numita „Atac la persoana”, Dragomir lanseaza cîteva elucubratii periculoase. „Presa minte în proportie de 80 la suta. La mine se mintea doar 60 la suta. Toate ziarele pe care le-am facut de fapt le-am facut pentru imagine. Dupa ce si-au îndeplinit misiunea, ori le-am vîndut, ori am scapat de ele. Acum mai am actiuni la un singur ziar, dar nu vreau sa va spun numele lui”.

Dragomir despre…

… necalificarea echipei nationale la Mondiale

„Este o tragedie, dar una sportiva. Am pierdut teritorii, am pierdut jumatate din tara si n-a fost o drama. Acum facem o tragedie dintr-un meci de fotbal pierdut din cauza arbitrului?”

… filosofia personala de viata

„Nu ma bag în nimic daca nu stiu ca voi cîstiga. Nu vedeti ca fug ca de dracul de problemele care nu ma avantajeaza? Daca ati avea voi, presa, un lucru cît de mic despre mine, praf m-ati face. Nu vedeti ca nu ma puteti face decît mafiot, care e ceva general, gras, urît, dar nimeni nu a spus . Pentru ca ma feresc. Chiar daca le aud, fug repede”.

… cartea autobiografica pe care o pregateste

„E gata, dar nu vreau sa-i dau drumul. Astept un moment mai prielnic. Lumea e saraca, iar eu vreau sa ma pricopsesc din cartea asta, ca vînd un milion de exemplare”.

… jocurile de noroc

„Practic jocurile de noroc, dar sînt un jucator destept. Eu am cîstigat din jocuri, n-am pierdut. Cel mai mult la un joc am cîstigat un miliard, doua. Am si pierdut, dar nu atît de mult, ca sînt dibaci”.

… trecutul sau în Militie

„Nici pistol, nici haine militare nu am avut. Cînd mi-a facut poza prima data am luat hainele lui Geamanu, care acum e un fruntas în Politia Româna, ca era mai grasut, asa, ca mine. Am fost un militian ultramodern. Umblam civil, stateam mai mult prin strainataturi, ce Dumnezeu? Eram într-adevar un comandant aspru, stiam bine sa îmi fac meseria”.

… doping

„Uite ce parere am eu si cu dopajul asta. Aici nu copiii ar trebui trasi la raspundere, ci medicii si antrenorii. Dar nici acestia, pentru ca, daca vrei o medalie, nu exista sportiv pe fata pamîntului care sa nu fi luat nu neaparat anabolizante, sa fi luat sustinatoare de efort, sa le fi combinat si din combinatiile astea sa fi dat si o reactie negativa. Iar daca a luat, a luat ca sa aduca o medalie pentru tara”.

Povesti cu primul-secretar

„Eram presedinte la Chimia Rîmnicu-Vîlcea, cu care am avut niste rezultate absolut deosebite, ca daca nu aveam nici nu puteam ajunge aici, la Liga. Si m-au dat afara ca eram gura-bogata. În sedintele de partid si de sindicat eu vorbeam cîte-o ora si îi înnebuneam de stateau numai în aplauze. Aici am fost sfatuit de un secretar sa-i spun primului-secretar ca este prost informat si sa fac pauza mai mare între prost si informat. Aveam 25-26 de ani si ma luptam cu Goliat. Într-o sedinta m-am ridicat si i-am spus ca e prost informat, dar am facut pauza foarte mare. M-au dat afara si m-am dus la Minerul Motru, o echipa de divizia C. Au fost întîmplari hazlii de care îmi aduc aminte cu placere”.

„Un gol cacacios”

„La Scornicesti, la început, era un teren fara gard, pasteau vacile pe el si se umpluse de balegi. În mijlocul portii era o balega mare si vaca legata de bara. Un arbitru, Ioan Rus de la Tîrgu Mures, m-a întrebat ce se întîmpla daca da unul un sut, cade mingea în balega si intra în poarta. ‘Spui mîine în presa ca a fost un gol cacacios, ce sa faci?’, i-am raspuns eu”.

Întîmplari de la Victoria

„Veneam din Malta si nu cumparase nimeni nimic, pentru ca era o tara cu preturi foarte ridicate. Deasupra Mediteranei am solicitat sa coborîm la Atena, sa ne facem cumparaturile. Toti eram cu mai mult de 3.000-4.000 de dolari în buzunar. Am cerut aprobare de la minister si avionul a cotit-o spre Atena. Am coborît în aeroport si parca au venit lacustele. În doua ore am luat tot ce exista, scule electronice, video, televizoare, nu mai vorbesc de tigari, cafea si whisky. Era si o foame la noi în tara ca nu se gasea nimic. Si cînd sa plece avionul, nu mai avea loc echipa. Se umplusera si cala, si avionul. Unii stateau si pe jos. Cînd sa decoleze avionul, nu se putea ridica de plin ce era. Pîna la urma am lasat din marfa. Altadata, în Cipru, am trimis marfa cu alt avion, ca nu mai avea loc si echipa în acelasi avion”.

Mitica are „oua”. Doua!

Întrebat daca e adevarata legenda ca ar avea un singur testicul, Dragomir a luat foc: „Ce am? Un coi?! Ba, vreti sa vi le arat acum? Mi-a mai zis una de la ‘Ziua’: ‘Mitica Puta Mica’. Eu i-am raspuns: ‘Da’ ce, ai avut centimetrul în gura?’. Asigurati pe toata lumea ca am doua coaie mari si toata viata am avut coaie mari. Cine vrea sa vina sa i le arat”.
Sursa: www.prosport.ro