Player-ele portabile pot provoca surditate precoce

Apropo.ro / 26.07.2006, 16:10
Player-ele portabile pot provoca surditate precoce
Tinerii din ziua de azi risca sa devina surzi înainte de a împlini 30 de ani, pentru ca asculta muzica pe player-ele portabile prea des și prea tare, este concluzia unui studiu aparut în Marea Britanie, transmite AFP. "Puțini oameni, mai ales din grupa de vârsta 16-34 de

Tinerii din ziua de azi risca sa devina surzi înainte de a împlini 30 de ani, pentru ca asculta muzica pe player-ele portabile prea des și prea tare, este concluzia unui studiu aparut în Marea Britanie, transmite AFP.

„Puțini oameni, mai ales din grupa de vârsta 16-34 de ani, cunosc cu adevarat ca zgomotele excesive produc surditate”, se arata în acest studiu realizat de organizația Deafness Research UK.

Tinerii sunt expuși zgomotelor puternice provenite de la MP3 player-e, sistemele audio sofisticate din locuințele lor, discoteci, cluburi sau mașini.

53,5% dintre tinerii britanici, cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, utilizeaza player-ul portabil zilnic, mai mult de o ora. 20% dintre aceștia asculta muzica la MP3 player mai mult de trei ore zilnic.

Peste o treime dintre cei o mie de tineri participanți la acest studiu se plâng de pocnete în ureche, dupa ce au ascultat muzica la nivel maxim, semn al degradarii auzului. Un sfert dintre aceștia fac parte dintre cei care asculta muzica la MP3 player-ul portabil în fiecare zi.

82% dintre cei care sufera de pocnete în ureche merg în discoteci, unde poluarea fonica este foarte ridicata.

Surditatea este o boala care afecteaza o persoana din șapte în Marea Britanie.

Mediafax