Pleaca Niculescu de la Galata?

Apropo.ro / 29.01.2002, 08:28
Pleaca Niculescu de la Galata?
Legitimat la FC National în data de 20 septembrie 2001, atacantul ar putea rata trecerea sub comanda lui Lucescu din cauza noului Regulament FIFA Intrarea în vigoare a Regulamentului FIFA din data de 1 septembrie 2001 creeaza în continuare o serie de confuzii. Una dintre victimele noilor


Legitimat la FC National în data de 20 septembrie 2001, atacantul ar putea rata trecerea sub comanda lui Lucescu din cauza noului Regulament FIFA

Intrarea în vigoare a Regulamentului FIFA din data de 1 septembrie 2001 creeaza în continuare o serie de confuzii. Una dintre victimele noilor prevederi ar putea fi chiar Radu Niculescu, care de cîteva zile se afla sub comanda lui Mircea Lucescu la Galatasaray, fara însa a fi deocamdata legitimat. Toate greutatile atacantului par a fi provocate de faptul ca el s-a legitimat la FC National pe data de 20 septembrie, deci mai tîrziu de 1 septembrie 2001.

În mod normal, conform noilor prevederi, Niculescu nu ar putea sa-si schimbe echipa mai devreme de un an competitional din momentul în care a semnat pentru „bancari”. Problema este neclara si la nivel international. Andreas Herren, membru în stafful de presa al FIFA, a declarat ieri telefonic pentru ProSport: „La ultima reuniune, Sindicatul jucatorilor a cerut mai multe clarificari asupra regulamentului actual, inclusiv acest caz, cînd un jucator deja transferat este împrumutat la alta echipa în cursul aceluiasi sezon. Reprezinta împrumutul un al doilea transfer sau nu?”.

El a mai spus: „Aceste raspunsuri nu se stiu deocamdata, problemele vor fi dezbatute la viitorul Comitet Executiv al FIFA, din luna martie”.

Mircea Lucescu s-a aratat surprins cînd a aflat de problema ivita. El l-a sunat imediat pe Cristian Bivolaru, secretar general adjunct al FRF, iar dupa discutia cu acesta „Il Luce” era descumpanit. Impresarul Victor Becali crede însa ca tranzactia se va finaliza. „Eu stiu ca treaba asta cu doua legitimari este valabila doar în campionatul României. Radu Niculescu se transfera însa în alt campionat si astfel este posibila a doua lui legitimare într-un sezon”, a declarat procuratorul.

„Conform regulamentelor, pe plan intern Radu Niculescu nu se poate transfera la alt club, iar regulile noastre s-au facut dupa cele internationale”

Mircea Cezar Ionescu, seful Compartimentului Competitii al LPF

REACTIE

Radu a ramas masca

Niculescu s-a aratat extrem de afectat de vestea ca transferul sau ar putea sa cada. El tocmai descoperise fotbalul turc sîmbata, într-un „amical” al echipei secunde a Galatei, la care rezistase însa doar 45 de minute

Vestea ca transferul sau la Galatasaray ar putea fi ratat l-a lasat cu gura cascata pe Radu Niculescu. Parca era un copil caruia i-ai stricat cel mai frumos cadou pe care îl primise vreodata. Aflat la Casa Olimpica din Istanbul, alaturi de întreaga echipa a Galatei la festivitatea în care lui Mircea Lucescu i s-a decernat trofeul pentru cel mai bun antrenor pe 2001, Radu a pus mîna imediat pe telefonul mobil pentru a afla vesti din tara. Dar acestea se pare ca n-au fost dintre cele mai bune, dupa mina afectata pe care a afisat-o tot restul serii.

Altfel, atacantul român parea a se acomoda destul de repede cu noua sa viata. Stia ca e în urma cu pregatirea fata de restul lotului si-si impusese sa ajunga cît mai repede la parametrii normali pentru a prinde echipa. S-a antrenat chiar din ziua în care a pus piciorul pe malul Bosforului, joia trecuta, duminica si-a luat o pauza cît sa vada meciul Galatei cu Rizespor, iar ieri a bifat o noua sedinta, desi echipa a avut liber. Ar fi vrut sa dea o fuga la Bucuresti, sa-si mai aduca niste lucruri, dar Lucescu l-a convins ca nu e timp de pierdut. „Am stat de vorba cu nea Mircea si am convenit sa ramîn si sa ma pregatesc. Am intrat într-un program si e bine sa nu-l întrerup”, spune el.

Prima impresie despre atmosfera de la echipa era la fel de pozitiva. „Baietii m-au primit foarte bine. N-am de ce sa ma plîng. Joi, dupa antrenament, portarul Mondragon chiar a venit la mine si m-a invitat sa mergem undeva în oras. A trebuit însa sa-l refuz pentru ca eram foarte obosit”. Sîmbata a si jucat o repriza, prima, într-un „amical” al echipei secunde cu o echipa de juniori, dar n-a fost o experienta prea placuta, pentru ca, accidentat usor la un contact cu un fundas advers, a trebuit sa fie schimbat la pauza.

„Erau pustani de 16-17 ani, însa cu un tupeu fantastic. Au intrat tare de la bun început si unul m-a lovit de am crezut ca acolo ramîn. Nu e ceva grav, dar am hotarît ca e mai bine sa nu fortez si am iesit”, a explicat el. De altfel, ieri, Radu s-a prezentat la Florya pentru antrenament, desi echipa avea liber, pregatindu-se alaturi de Hakan Unsal si de un fotbalist brazilian, Victor, aflat în în probe. Chiar si în 45 de minute, a apucat sa-si faca o parere. „Am remarcat ca la ei asa se joaca, rapid si în forta. La Galata cel putin, un meci-scoala nu se deosebeste cu nimic de unul oficial. Toata lumea trage la fel de tare pentru ca se stie ca acolo, în pregatire, îti cîstigi locul în echipa”. Deocamdata însa, pentru Radu marele semn de întrebare este în ce echipa?

Surpriza lui Lucescu

Mircea Lucescu s-a aratat extrem de surprins la aflarea informatiei ca Radu Niculescu nu poate, în mod normal, sa vina la echipa sa. „Voi vorbiti serios, nu e o gluma”, a spus Lucescu dupa cîteva secunde de pauza. Antrenorul român a cerut ragaz o ora pentru a se informa, dar a trebuit sa admita apoi ca „se pare ca aveti dreptate voi. Am vorbit cu cei de la club, am studiat noile regulamente UEFA si am ajuns la concluzia asta. Va trebui sa întrebam la UEFA si daca se confirma, n-avem ce face, va trebui sa renuntam la Radu. Ar fi mare pacat în primul rînd pentru el”.

„Doar o legitimare pe sezon”

Cristian Bivolaru spune ca în mod normal Radu Niculescu ar putea sa se duca la alta echipa abia de la vara

Domnule Bivolaru, puteti sa ne lamuriti ce prevede noul Regulament FIFA în privinta transferurilor jucatorilor?

La capitolul 3, punctul 5, se precizeaza ca jucatorii pot fi legitimati în timpul uneia dintre cele doua perioade de transferuri stabilite de federatia nationala, cu o limitare de un transfer per jucator în acelasi sezon pentru 12 luni. La articolul 4, se mentioneaza ca limita minima a unui contract este de 1 an. Daca legile tarii permit însa, se pot face legitimari pe perioade mai scurte. La noi este permis asa ceva în urma hotarîrii Comitetului Executiv. De aceea au putut veni Dennis Serban si Stelea la Rapid. A contat însa si faptul ca ei aveau încheiate contracte cu cluburile lor înainte de 1 septembrie 2001.

O situatie similara este si la Radu Niculescu?

Nu. Radu Niculescu a semnat pentru FC National la 20 septembrie si în mod normal nu s-ar mai putea legitima nicaieri pîna la vara. Aceasta este în acceptiunea mea. Asa vad eu interpretarea regulamentului.

Bine, dar el se pare ca va pleca la Galata sub forma de împrumut.

Aceasta notiune nu exista în noul regulament. Dupa plecarea lui, într-o discutie privata, cei de la Steaua chiar m-au întrebat de ce în Turcia poate sa se duca si la ei nu.

Ce le-ati explicat?

Ca nu depinde de noi, ci de regulamente. De fapt, ei s-au plîns ca au întîmpinat greutati la Liga.

Pîna la urma, va juca Radu Niculescu la Galatasaray sau cade tranzactia?

Daca noi nu vom elibera cartea verde, atunci turcii se pot adresa la FIFA ca sa ne someze pe noi. dar nu sînt convins ca forul intrenational le va da dreptate.

Sursa:www.prosport.ro