Poate ciocolata să te ajute să slăbești?

De: Gabriela Voicu / 11.06.2012, 14:30
Poate ciocolata să te ajute să slăbești?
Potrivit unui nou studiu, ciocolata este un factor important în procesul de slăbire și în menținerea unei greutăți corecte.

Consumul de ciocolată nu este doar un obicei plăcut, ci și sănătos, potrivit unui studiu MediHelp International și BUPA, publicat luna trecută în jurnalul Archives of Internal Medicine.

În raportul intitulat „Poate ciocolata să te ajute să slăbești?”, cercetatorii BUPA au descoperit că persoanele care mănâncă ciocolată de cel puțin două ori pe săptămână, au un indice de masă corporală mai scăzut față de cei care consumă ciocolată ocazional.

Shweta Bahsin, nutriționist la BUPA Cromwell Hospital, declară: „Descoperirile din acest studiu sunt în contrast puternic cu așteptările generale. Cu toții știm că ciocolata este bogată în calorii care pot duce la creșterea în greutate. Totuși, cercetătorii au descoperit o legătură între indicele scăzut al masei corporale și consumul regulat de cicolată, însă fără informații despre cantitățile ideale. Cercetătorii susțin că aceste constatări se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care sugerează că nu contează cât de mult mănânci, ci contează ceea ce mănânci. Ei cred că ciocolata conține substanțe chimice care au efect pozitiv asupra metabolismului nostru.”

Ciocolata te ajută să slăbești

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat peste 1.000 de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 20 și 85 de ani, care nu aveau în istoria medicală probleme cardiovasculare, diabet sau colesterol ridicat. Aceștia au fost întrebați de câte ori pe săptămână consumă ciocolată și le-a fost măsurată greutatea. Toate datele indicau o masă corporală mai scăzută pentru cei care mâncau cicolată. Aceștia aveau un aport de calorii mai mare, au mâncat multe grăsimi saturate și nu au exercitat mai mult efort decât colegii lor care nu mâncau ciocolată.

Și totuși, indiferent cât au interpretat cercetătorii datele și le-au combinat în funcție de vârstă, sex, activitate psihică sau alte criterii, consumul de ciocolată conducea mereu către un indice al masei corporale mai scăzut. Persoanele care au mâncat ciocolată erau mai slabe decât cele care nu au consumat acest aliment.

Ciocolata este cunoscută pentru proprietățile ei antioxidante, care pot preveni anumite reacții moleculare în lanț în celulele corpului și reduce slăbirea și distrugerea celulelor. Ciocolata are legătura și cu reduceri modeste ale tensiunii arteriale, sensibilitate la insulină, colesterol și alte funcții-cheie metabolice.