Poate o pasăre colibri să stea nemișcată în aer?

Apropo.ro / 16.03.2015, 12:00
Poate o pasăre colibri să stea nemișcată în aer?
Ai văzut vreodată o pasăre colibri stând în aer, nemișcată, pentru câteva minute deasupra unei flori. Pare a fi neclintită în aer, și apoi dispare din senin.

Aceasta pare a se sprijini pe ceva, dar de fapt pasărea dă foarte rapid din aripi încât acest lucru este insesizabil.

O pasăre colibri nu zboară la fel ca celelalte păsări, ci bate din aripi cam de 55 de ori pe secundă.

Pasărea a trebuit să dezvolte aceasă performanță remarcabilă din cauza obiceiurilor ei alimentare. Aceasta se hrănește cu nectarul florilor și cu insectele mici care se găsesc în interiorul florilor. Dar florile, sunt de obicei atat de mici și delicate și nu ar putea susține greutatea păsării colibri, dacă aceasta s-ar opri din zbor în momentul în care mănâncă. Dar bătând din aripi atât de rapid, pasărea colibri, se poate menține în aer, în timp ce se alimentează.

Pasărea colibri este văzută în special în America de Nord și măsoară undeva între 8 și 10 centimetri. Cu toate că este atat de mică, nu se dă în lături de la luptă pentru a-și proteja cuibul. Acestea alungă ulii sau ciorile care încearcă să le atace adăpostul.

Cuibul acesteia este o adevărată bijuterie. Este facut din plante, pânză de păianjen, mușchi și are forma unei cești mici. Ouăle depuse de Colibri sunt de un alb pur și nu sunt niciodată mai mult de două.