Poate trăi un cap desprins de corp?

Apropo.ro / 01.09.2013, 16:00
Poate trăi un cap desprins de corp?
Deși cercetătorii sunt sceptici în această privintă, anumite relatări vechi susțin că un cap poate trăi și dacă este desprins de corp.

Relatări vechi de secole istorisesc despre cazuri în care capete detașate de trunchi au continuat să „trăiască” timp de câteva secunde – clipind, schimbându-și expresia feței, ba chiar încercând să vorbească.

Cât de veridice sunt aceste relatări? Poate într-adevăr un cap detașat de corp să mai gândească și să simtă, poate creierul să încerce anumite emoții și să comande anumite acțiuni, precum schimbarea expresiei feței?

Oamenii de știință cred că este foarte improbabil să se întâmple așa ceva. În momentul decapitării, creierul suferă o prăbușire a tensiunii sanguine (presiunea cu care circulă sângele în vase); pierzând rapid sânge și oxigen, creierul intră, foarte probabil, în comă, chiar dacă moartea propriu-zisă, marcată de încetarea completă a activității cerebrale, survine abia după câteva secunde.

Totuși, studiile pe animale au produs unele rezultate care confirmă, într-o oarecare măsură, poveștile de groază despre creierul care rămâne conștient timp de câteva secunde după decapitare.

În 2011, un grup de oameni de știință a studiat fenomenul, atașând un electroencefalograf (EEG – un aparat care înregistrează semnalele electrice ale creierului) unui șoarece de laborator care, apoi, a fost decapitat. Rezultatele au arătat că, după decapitare, creierul a continuat să prezinte activitate electrică, undele cerebrale păstrând o frecvență care indica existența activității conștiente timp de aproape 4 secunde.

Citește mai multe detalii despre cât poate trăi un cap desprins de trup, pe Descoperă.ro