Poate un șoc cauza albirea părului?

De: Mia Nicolescu / 22.03.2015, 19:00
Poate un șoc cauza albirea părului?
Stiați că atunci când regina franceză, Maria Antoaneta, a fost condusă spre ghilotină, la vârsta de 37 de ani, părul său s-a făcut alb în noaptea dinaintea execuției?

În 1982, un pilot pe nume Eric Moody era pregătit pentru un zbor nocturn liniștit din Kuala Lumpur spre Perth. Cerul era senin și echipajul era fericit, deoarece s-a bucurat de o noapte în plus în Malaezia. Însă, în timpul zborului, un motor a cedat. La scurt timp, a urmat al doilea și apoi al treilea. Câteva minute mai tarziu nu mai era niciun motor în stare de funcțiune. Cu cea mai calmă voce posibilă, Moody a făcut anunțul: „Bună seara doamnelor și domnilor, vă vorbește căpitanul. Avem o mică problemă. Toate cele patru motoare s-au oprit. Facem tot ce ne stă în putință să le repornim. Sper că nu sunteți prea stresați”.

Eric Moody a arătat doar câteva semne de teamă în timp ce a reușit să facă o aterizare de urgență pe aeroportul din Jakarta, iar mai târziu a descoperit că cenușa de la un vulcan afectase toate cele patru motoare. Însă, în următoarele șase luni de la incident acesta a observat că părul din vârful capului se face alb. În mai puțin de un an de zile, tot părul lui a devenit alb ca neaua.

Căpitanul Moody nu este singurul caz. Același lucru s-a întâmplat și unor personalități istorice, dar într-o perioadă mult mai scurtă.

Atunci când regina franceză, Maria Antoaneta, a fost condusă spre ghilotină, la vârsta de 37 de ani, părul său s-a făcut alb în noaptea dinaintea execuției. Avocatul englez sir Thoomas More, care a fost mai târziu canonizat, a fost executat în Turnul Londrei în 1535, iar părul său a albit înainte de moarte.

Acestea sunt istorisiri minunate, dar există o posibilitate științifică ca acest lucru să se întâmple? Inca nu stim.