Poetul Pablo Neruda va fi exhumat, pentru a se stabili dacă a fost asasinat

De: Marian Andrei / 08.04.2013, 14:30
Poetul Pablo Neruda va fi exhumat, pentru a se stabili dacă a fost asasinat
Un judecător din Chile a cerut exhumarea rămășițelor poetului Pablo Neruda, laureat al Premiului Nobel, ca parte a unei anchete începute in 2011 pentru a se stabili dacă a fost asasinat.

Neruda, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a decedat la vârsta de 69 de ani, după 12 zile de la acapararea puterii de către junta militară în Chile. Neruda a fost membru al Partidului Comunist și un susținător fervent al președintelui Salvador Allende, răsturnat de la putere în urma unei lovituri de stat.

Intră pe vremea apropo pentru informații meteo detaliate

Autoritățile chiliene doresc să stabilească dacă Neruda a murit de cancer sau a fost otrăvit din ordinul lui Augusto Pinochet, așa cum a declarat fostul asistent personal al poetului.

 

Manuel Araya, fost secretar, asistent personal și șofer al poetului, a declarat că Neruda a fost asasinat pentru a se evita ca acesta sa devină, în exil, un puternic opozant al noului regim militar.
 
Fundația Pablo Neruda, care administrează opera și interesele autorului, a respins inițial teza asasinatului. „Niciun indiciu, nicio dovadă de orice natură nu sugerează ca Pablo Neruda a murit dintr-o altă cauză decât cancerul în stadiu avansat de care suferea. Nu ni se pare rezonabil să concepi o nouă versiune a decesului său numai în baza opiniei personale a șoferului său,” a precizat Fundația, care se pare că acum susține decizia de exhumare a trupului poetului.