Poftiţi la slăbit! – Finalistele pentru silueta de 5000 de euro

Apropo.ro / 24.12.2007, 00:00
Poftiţi la slăbit! - Finalistele pentru silueta de 5000 de euro
După 11 săptămîni de regim, după nenumărate ore de antrenament şi şedinţe de consi­liere, finalistele concursului “Poftiţi la slăbit!”, din cadrul emisiunii “Ce se întîmplă, doctore?” de la PRO TV, au intrat pe ultima sută de metri în cursa pentru marele premiu de 5000 de euro.
Emilia Potenteu este psihologul consultant al revistei “Ce se întîmplă, doctore?” şi, în cele trei luni de concurs, a fost alături de concurenţi prin şedinţele de psihoterapie în care i-a făcut să înţeleagă cauza problemei lor. “În lupta cu kilogramele în plus, esenţial este psihicul. El este cauza tulburărilor de alimentaţie, dar este şi soluţia rezolvării acestora. De cele mai multe ori, mîncăm ca să compensăm o deficienţă la nivel psihic şi pierdem controlul asupra mîncatului din cauza dezordinii din psihicul nostru. Fără identificarea cauzei, efectele curelor de slăbire vor fi pasagere sau, şi mai rău, «cauza» îşi va alege un alt simptom, de multe ori mult mai grav (depresie, anxietate, atacuri de panică etc.)”.
 
Taufic este unul dintre cei mai exigenţi instructori de fitness din Romănia şi, în timpul concursului “Poftiţi la slăbit!”, le-a învăţat pe concurente ce înseamnă un antrenament eficient şi care sînt exerciţiile care dau rezultatele cele mai bune. “Eu le recomand tuturor să facă mişcare cît mai multă şi să îşi facă timp măcar zece minute pe zi pentru cîteva exerciţii. Pentru cei care nu au încercat pînă acum un program cardio, le recomand mersul pe bandă şi pe bicicletă. Încercaţi să nu faceţi abuz de bunătăţile gătite de Crăciun şi să mîncaţi moderat. Vă puteţi permite luxul de a mînca un pic mai mult de Crăciun, dar să nu credeţi că şi pe 26 şi 27 este tot sărbătoare”.

Mihaela Bilic este cunoscută drept ”nutriţionista vedetelor” şi promovează pîinea, consumată moderat, în orice dietă. Medicul Mihaela Bilic le-a recomandat concurentelor de la concursul ”Poftiţi la slăbit!” dieta hipocalorică. ”Adică au consumat mai puţine calorii decît are nevoie organismul, mai puţine grăsimi şi au avut, obligatoriu, la fiecare masă, un pic de pîine sau un produs cu un pic de amidon. Fiecare mănîncă ce-i place, cu excepţia prăjelilor şi a zahărului în exces, respectînd numărul de calorii permise. Sper că cei de acasă au înţeles că e bine să consume cîte puţin din toate alimentele şi să ştie că prăjelile sînt mai periculoase decît o felie de pîine”.

Pe parcursul celor trei luni de concurs, realizatoarea şi prezentatoarea emisiunii “Ce se întîmplă, doctore?”, Oana Cuzino, cea care a lansat această provocare, împreună cu psihologul Emilia Potenteu, doctorul nutriţionist Mihaela Bilic şi antrenorul Taufic, a fost alături de cei nouă concurenţi pe care i-a ajutat să meargă pînă la capăt. Ana Maria Anghel, Elena Daniela Aflorei, Mihaela Costache şi Petronela Darabana sînt cele patru concurente care şi-au învins poftele şi au rezistat tuturor tentaţiilor şi, la doar o săptămînă distanţă de marele premiu, toate cele patru finaliste se pot mîndri că au ieşit învingătoare în lupta cu kilogramele în plus.
 
Ana Maria Anghel are 36 de ani, e căsătorită şi motivul pentru care s-a hotărît să participe la concurs a fost sarcina în urma căreia nu a reuşit să scape de surplusul de 33 de kilograme. Pînă în momentul de faţă, a reuşit să slăbească 14 kilograme. “După acest concurs, care pentru mine încă nu s-a terminat (mai am de luptat încă 10 kg excedentare), sînt mult mai încrezătoare şi optimistă, am alt tonus şi o mare poftă de viaţă. Gătesc şi mănînc sănătos, adică aşa cum ar trebui să facă toată lumea, fac sport, ies mult mai des decît înainte. Şi o mare realizare – am învăţat să mănînc orice vreau, dar cu măsură (înainte mîncam o ciocolată şi mă gîndeam că a doua zi ţin post negru şi greşeala). Dacă voi cîştiga, voi folosi premiul pentru cineva foarte drag mie care s-ar bucura enorm de el”.
 
Elena Daniela Aflorei are 29 de ani, este medic rezident şi mărturiseşte că întotdeauna a fost supraponderală pentru că mănîncă foarte mult în condiţii de stres. În cazul ei, kilogramele în plus începuseră să îi afecteze starea de sănătate. Daniela a reuşit să slăbească 11,8 kilograme, iar cel mai dificil a fost să facă faţă antrenamentelor lui Taufic, pentru că nu avea nici un fel de condiţie fizică. “Nu-mi vine să cred că acum prefer să merg pe jos mai mult, chiar distanţe mari, să urc scările, că mă simt extraordinar, nu numai fizic, dar şi psihic. Nu există . Dacă cîştig premiul cel mare, probabil că voi pleca şi eu pentru prima dată într-o excursie în afara ţării. Dar majoritatea banilor îi voi fo­losi pentru a-mi cum­păra cărţi de medicină, pentru a merge la con­grese de specia­litate şi pentru a mă pre­găti, deoarece pentru mine este foarte important să devin un medic bun”.
 
Mihaela Costache are 32 de ani şi este căsătorită de un an şi jumătate. Pînă să se înscrie la concurs, nu a ţinut nici o dietă, dar s-a decis să slăbească pentru că îşi doreşte foarte mult un copil. Mihaela a reuşit să slăbească peste 12 kilograme şi mărturiseşte că va continua cu acelaşi stil de viaţă sănătos pentru că a învăţat care sînt elementele-cheie care contează: un psihic puternic, un regim alimen­tar echilibrat şi sport. “N-a fost uşor, dar a meritat fiecare pas! Am acumulat energie şi poftă de viaţă şi am pierdut centimetri, am dobîndit echilibru şi calm şi-am lăsat în urmă un om neîncrezător în propriile forţe. Banii au fost doar pretextul show-ului de televiziune, am acceptat acest pretext, dar nu l-am asimilat. Cîştigul real se vede în oglindă şi pe hainele din şifonier!”.
 
Petronela Darabana are 23 de ani şi este studentă la Facultatea de Informatică. Deşi ţine diete de la 14 ani, nu a reuşit să îşi găsească un echilibru şi să ajungă la o greutate acceptabilă. Petronela se poate mîndri că a slăbit 10 kilograme. Alături de viitorul ei soţ, a învăţat cum să cumpere numai alimente sănătoase şi să gătească sănătos. “Îmi doream foarte mult să ajung în finală, să muncesc şi să dovedesc că merit. Motivaţia principală a fost dorinţa de fi sănătoasă, de a mă simţi bine în pielea mea, de a scăpa de complexul kilogramelor în plus. Rezultatele pe care le-am obţinut sînt rodul muncii şi seriozităţii noastre, dar dovedesc totodată profesionalismul şi experienţa specialiştilor în acest domeniu. Am mai ţinut diete, dar nici una nu a avut asemenea rezultate ca în urma acestui program”.