Politistii americani folosesc software de predictie a crimelor

Apropo.ro / 17.10.2011, 11:11
Politistii americani folosesc software de predictie a crimelor
Politistii din Santa Cruz, California, testeaza un software nou, capabil sa ii ajute sa previna unele crime inainte ca acestea sa aiba loc.

Da, stiu, e ca in filmu’ ala cu Tom Cruise (Minority Report din 2002) insa nu la fel de precis. Software-ul nu poate prezice concret cine va infaptui crima insa incearca sa nimereasca locul si timpul cand va avea loc.

Programul, creat de George Mohler de la Universitatea Santa Clara, se foloseste de locatiile unor foste crime pentru a marca viitoare locatii posibile sa fie atacate.

Logica folosita este simpla: furtul de la o locatie tinde sa declanseze alte furturi in apropiere in zilele urmatoare, ca replicile unui cutremur.

Se pare ca aceasta logica este destul de eficienta dupa cum a rezultat din cercetari: In medie, programul a prezis locatia si momentul a 25% din spargerile care au avut loc in Los Angeles intre 2004 si 2005, folosind ca informatii crimele care au avut loc cu cateva zile inainte, din acele zone.

Politistii vor folosi acest program in 10 zone speciale, cumuland o suprafata de acoperire de 150 de metri patrati, monitorizand trei tipuri de crime: furturi din locuinte, furturi din masini si furturi de masini.

Cei care vor testa aplicatia isi vor ajusta programul de patrulare pentru a verifica si indicatiile aplicatiei intr-un efort de a opri aceste crime inainte ca ele sa se produca.

Ideea pe care o vor aplica acestia este una banala: daca politia este in zona, criminalii vor fi descurajati sa isi puna planurile in aplicare.

Daca acest sistem va fi eficient si se va putea combina cu ochelarii pe care ii vor purta politstii brazilieni, atunci ar fi un mare pas in reducerea ratei criminalitatii globale.