Polițiștii scoțieni doresc montarea de limitatoare de viteză pe toate mașinile

De: Marian Andrei / 09.07.2012, 16:30
Polițiștii scoțieni doresc montarea de limitatoare de viteză pe toate mașinile
Odată cu transferul de competențe în ceea ce privește limitele de viteză a mașinilor către Parlamentul scoțian, polițiștii au propus ca toate mașinile să fie dotate cu limitatoare de viteză și cu "cutii negre".

Deși numărul victimelor accidentelor de circulație produse pe drumurile scoțiene este în continuă scădere de câțiva ani, polițiștii atrag atenția că această cifră este încă mare, drept pentru care cer legislativului să adopte legi astfel încât producătorii să echipeze mașinile cu și mai multe dispozitive de asigurare a siguranței soferilor, pasagerilor, dar și a eventualelor victime ale accidentelor.

Ultima lor cerință este aceea de a instala din fabrică limitatoare de viteză, setate implicit la limita maximă de viteză din Marea Britanie, alături de dispozitive de tip „cruise control”, care să permită aplicarea rapidă a limitei de viteză – de exemplu, setarea viteze maxime la 45 km/h, într-o zonă cu limită de viteză de 50 km/h.

Un alt „gadget”, pentru instalarea căruia se insistă, este așa numita „cutie neagră”, care înregistrează comportamentul șoferului la volan și ale cărei date ar putea fi citite, de exemplu, de societățile de asigurări. În cazul in care cutia neagră arată un comportament impulsiv la volan, cu accelerări și frânări bruște, prima de asigurare ar putea fi mai mare datorită riscului crescut de a produce accidente.

Polițiștii arată că există deja în derulare un proiect pilot prin care guvernul a instalat astfel de „cutii negre” pe mașini conduse de șoferi în vârstă de mai puțin de 25 de ani.

Ministrul scoțian al Transporturilor, Keith Brown, spune că, deși statisticile arată că s-a ajuns la cea mai mică cifră a accidentelor de când sunt ele înregistrate, „chiar și un singur deces este mult”, din punctul său de vedere.