Polonia, patria lui Chopin

Apropo.ro / 06.07.2004, 19:28
Polonia, patria lui Chopin
Națiune bogata în istorie, Polonia este locul unde modernul și tradiționalul exista laolalta. Magazine aglomerate, catedrale și hoteluri luxoase, strazi ce traverseaza piețe medievale și internet-café-uri încadrate de monumente vechi, pe toate le

Națiune bogata în istorie, Polonia este locul unde modernul și tradiționalul exista laolalta. Magazine aglomerate, catedrale și hoteluri luxoase, strazi ce traverseaza piețe medievale și internet-café-uri încadrate de monumente vechi, pe toate le gasești aici.

Varșovia

Bogata în galerii de arta, restaurante și cafenele deschise în aer liber, cu o viața de noapte agitata și multe concerte de muzica clasica, metropola poloneza este des vizitata de turiști.

În contrast cu aerul modern al orașului, vin urmele grandiosului trecut – castele regale, biserici impunatoare și strazi refacute, aparținând vechiului centru istoric.

Punctul focal al Varșoviei ramâne însa Starego Miasta (Orașul Vechi), dominat de pitoreasca Piața Veche (Rynek), înconjurata de case construite în stil baroc și renascentist și o mulțime de restaurante vesele. În jurul celor doua fântâni arteziene de aici, atmosfera este încinsa de actorii ambulanți, pictorii și muzicanții care se dau în spectacol pentru a binedispune mulțimea, în timp ce, pe marginea strazii, câte un tropait razleț vestește trecerea unei trasuri trase de cai.

În fața pieței, o rețea de strazi pietruite și alei generoase gazduiesc superbe biserici gotice și primele palate aristocratice ale țarii.

Dupa ce te saturi de admirat toate acestea, te poți îndrepta spre celebrul Drum Regal. De-a lungul acestei rute (4 km), galeriile de arta, muzeele, faimoasa biserica St. Anne – locul unde prințesele poloneze jurau credința regilor, gradinile regale din Parcul Lazienki, renumit pentru lacurile, paunii și fermecatorul sau palat ridicat pe apa (ex-reședința de vara a familiei regale), te vor lasa fara rasuflare. Tot aici vei fi încântata sa admiri monumentul celebrului compozitor polonez Chopin.

Cracovia

Atmosfera unica a fostei capitale poloneze, în care istoria și arta se împletesc într-un mod intim și uimitor, reușește sa vrajeasca și azi milioane de turiști.

În Cracovia, toate drumurile duc la Piața Veche, locul unde turiștii și localnicii se simt în largul lor.

Înconjurata de palate și cladiri istorice, piața este dominata de biserica gotica Sf. Maria, cu vestitu-i altar sculptat în lemn de tei, iar centrul acesteia este marcat de o cladire renascentista, ce gazduiește cea mai mare expoziție de tablouri a Muzeului Național.

Pentru a continua șirul cladirilor istorice, mergi în Parcul Planty. Aici vei gasi Universitatea Jagielloniana, biserici și manastiri vechi, ramașite ale vechiului zid al orașului și, nu în ultimul rând, minunata alee Kanonicza, ce pare a fi rupta din carțile cu basme.

Castelul Renascentist de pe dealul Wavel constituie o alta atracție pentru turiști. Fiind reședința istorica a regilor polonezi, acesta adapostește opere de arta ale vechilor artiști, mobila, arme de lupta și cea mai mare colecție de tapet Arras din Europa.

Catedrala din vecinatatea castelului, locul încoronarii regilor polonezi, este azi „casa” splendidelor suveniruri și opere de arta poloneze. Tot aici se gasesc și mormintele monarhilor polonezi.

Pe lânga atracțiile deja menționate, Cracovia se mai poate lauda cu Muzeul Czartorvski (cuprinde cele mai vechi tablouri italiene și olandeze, opere ale meșteșugarilor), Casa Jan Matejko (locuința și atelierul celebrului pictor polonez) și Muzeul Orașului.

Bucataria poloneza

Dupa o zi de colindat pe strazile orașelor, ai tot dreptul sa visezi la o masa copioasa, și, daca ești gurmand, nu ai nici un motiv sa te impacientezi.

Jambonul polonez, mezelurile (kielbasa), tocana vânatorului, varza murata, tradiționalele kalaches (placinte cu fructe) și pierogis (colțunași umpluți cu carne, ciuperci, brânza sau fructe), clatitele cu cartofi și minunatele deserturi kisiel te așteapta în orice restaurant cu specific național.

Rața este foarte apreciata în bucataria poloneza.

Nici de obișnuitele fast-food-uri nu vei duce dorul, pizza și hamburgerii ocupând un loc esențial în Polonia, dar nu te aștepta sa aiba gustul pe care îl cunoști! Deliciul nr.1 a fast-food-urilor de aici sunt cartofi prajiți în untura, amestecați cu lapte acru, care sunt la fel de gustoși precum suna.

Nu ezita sa încerci nici tradiționala înghețata lody, disponibila într-o varietate de culori și arome!