Ponta: Iohannis a fost de acord cu TVA de 20%, dar cu restul măsurilor de la o dată ulterioară

Apropo.ro / 20.08.2015, 11:00
Ponta: Iohannis a fost de acord cu TVA de 20%, dar cu restul măsurilor de la o dată ulterioară
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la România TV, că în cadrul discuțiilor avute la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, însă ar vrea ca eliminarea taxei pe construcții speciale și a accizei să fie efectuată "la o dată ulterioară".

„Președintele a zis da, cu 20% sunt în regulă, cu celelalte chestiuni, haideți să intre în vigoare, de exemplu cu taxa specială (taxa pe construcții speciale – n.r.) sau cu acciza, de la o dată ulterioară. Eu nu le consider pe acelea esențiale, ci TVA de 20% și restul prevederilor. La fel și guvernatorul, dar decizia aparține Parlamentului”, a declarat premierul, într-o intervenție telefonică la România TV, fără a face alte precizări cu privire la discuțiile de miercuri de la Palatul Cotroceni, explicând că nu vrea să vorbescă în numele președintelui Iohannis și a guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

Întrebat însă insistent dacă se poate spune că, în urma discuțiilor cu șefului statului, s-a ajuns la un consens, Victor Ponta e evitat să precizeze acest lucru.

Prim-ministrul a mai spus că la discuțiile de miercuri de la Palatul Cotroceni s-a discutat „telefonic” cu guvernatorul BNR și a confirmat că vicepremierul Gabriel Oprea a avut o întâlnire separată cu președintele Klaus Iohannis. Victor Ponta nu a dorit, totuși, să comenteze, de ce liderul UNPR a discutat cu președintele separat. „Eu știu aceste lucruri, dar nu vreau sa le comentez eu, pentru că țin de partea politică”, a spus Ponta, la România TV.

Șeful Executivului a reiterat faptul că reducerea TVA este sustenabilă din punct de vedere economic. „Eu i-am explicat președintelui și guvernatorului BNR că susțin în continuare că tot ce prevede Codul Fiscal referitor la TVA, (…) cu 20% este un impact pe care putem fără probleme să-l acoperim din creștere econimică, colectare mai bună și administrare a cheltuielilor”, a subliniat Ponta. Premierul a adăugat că impactul bugetar de 7 miliarde de lei din reducerea TVA ar putea fi acoperit doar din nivelul colectărilor, care este estimat la 10 miliarde de lei.

Premierul a adăugat că Guvernul va putea să acopere măsurile anunțate și în cazul în care Parlamentul va decide ca TVA să scadă la 19%, cum au cereau în iunie liberalii. „O sa aplicăm 19% și o să acoperim din altă parte acei 1,8 miliarde, e foarte bine”, a spus Ponta.

„Odată cu scăderea la 9% a TVA pentru alimente, în turism și alte servicii, de fapt media noastră a TVA e undeva la 16,3%, deci eu cred că ar fi bine să fie adoptat într-un consens politic”, a adăugat premierul, cu privire la negocierile tehnice de joi, care vor avea loc în Parlament.

Premierul a atras din nou atenția că există o legătură între adoptarea Codului Fiscal și noua lege a salarizării. În privința salariilor medicilor, Ponta a dat noi precizări cu privire la motivul pentru care a ales ca această categorie să beneficieze de majorări înaintea profesorilor sau a polițiștilor, spunând că au existat fonduri suplimentare din economiile efectuate de ministerul Sănătății. În privina majorărilor pentru restul personalului plătit din fonduri publice, Victor Ponta a spus că va continua negocierile cu sindicatele, însă creșteri vor fi făcute doar când vor exista și bani.

Sursa: MEDIAFAX