Popescu: Valoarea se masoara în lucruri realizate

Apropo.ro / 20.06.2007, 09:07
Popescu: Valoarea se masoara în lucruri realizate
Fostul internațional Gheorghe Popescu a declarat, marți, referindu-se la actuala generație de jucatori de la echipa naționala a României, ca valoarea se masoara în lucruri realizate, iar actualii "tricolori" nu au obținut înca nicio calificare la un turneu

Fostul internațional Gheorghe Popescu a declarat, marți, referindu-se la actuala generație de jucatori de la echipa naționala a României, ca valoarea se masoara în lucruri realizate, iar actualii „tricolori” nu au obținut înca nicio calificare la un turneu final.

„Valoarea se masoara în lucruri realizate. Deocamdata ei n-au obținut nicio calificare, speram sa o obțina pe asta, sunt foarte aproape. Aceasta generație s-ar putea sa obțina – bine, nu prea mai e timp- mai multe calificari decât am obținut noi, dar și una sau doua și sa realizeze lucruri pe care noi n-am putut sa le facem. E greu de facut o comparație”, a spus Popescu.

Gheorghe Popescu a menționat ca exista șanse ca Steaua și Dinamo sa patrunda în grupele Ligii Campionilor, însa foarte multe depind de tragerea la sorți. „Daca vor avea parte de o tragere blânda, sa nu aiba în fața nume de prim rang în fotbalul european, gen Barcelona, sau alte echipe de top, șansele vor fi mai mari. Indiferent de echipa pe care o vor avea în fața, trebuie sa încerce sa ajunga acolo”, a spus fostul fundaș.

Comentând achizițiile facute de Dinamo și Steaua, el a menționat ca aducerea unui jucator nu garanteaza nimic, fiind nevoie ca acesta sa se integreze într-un anumit sistem de joc. „Jucatorii valoroși sunt bine veniți și cresc valoarea unei echipe, dar aveți exemplul Chelsea, care a luat foarte mulți jucatori și de ani buni se chinuie sa câștige Liga Campionilor. Uitați-va la Milan, a reușit cu aceeași echipa de jucatori de experiența. Nu cred ca este o rețeta clasica în a face performanța”, a spus Popescu.

Popescu s-a referit și la declarațiile facute de mijlocașul Vlad Munteanu de la Wolfsburg, care a spus ca a simțit lucruri necurate la anumite meciuri când juca în țara. „Știți ce cred eu? Daca au curaj, sa le spuna când sunt aici. A pleca și a latra dupa aia, scuzați-mi expresia, a spune ca a jucat în meciuri strategice, nu mi se pare corect. Daca au curaj, s-o spuna acum, cât sunt aici, sa iasa: meciul de duminica a fost strategic. În momentul în care pleci, sa arunci vorbe și sa creezi scandal, nu mi se pare normal. Daca au participat la astfel de meciuri, sa le spuna când sunt aici. Asta nu înseamna ca au participat sau nu, dar s-o spuna aici daca au curajul”, a comentat el.

Gheorghe Popescu crede ca Ianis Zicu a fost cel mai bun jucator din Liga I în ediția trecuta. El a declarat ca managerul sportiv al FC Steaua, Adrian Ilie, doar face mișcare când se antreneaza cu jucatorii și nu este interesat de o revenire pe teren. „Cu siguranța ca nu are de gând sa se întoarca, el facea acea mișcare oricum”, a spus fostul internațional.

Popescu a afirmat ca la toate echipele unde a jucat nu s-au propus obiective. „Obiectivul unei echipe este sa câștige meciul urmator. Ma rog, echipele mari țintesc titlul, cele mici sa se salveze de la retrogradare, dar a spune obiective, cum vorbesc mulți conducatori de la noi: vreau cupa și campionatul… normal, orice echipa vrea și Liga Campionilor. Anunțând însa niște obiective nu fac altceva decât sa puna presiune pe echipa. Primul obiectiv pentru Urziceni, din punctul meu de vedere, ar fi sa-și asigure punctele pentru evitarea retrogradarii și odata obținute, sa priveasca mai sus. E important sa spui ca vrei în Cupa UEFA, dar echipele mici la asta trebuie sa se gândeasca”, a spus Popescu.

Fostul capitan al „tricolorilor” a dezvaluit ca 1990 a fost aproape de a ajunge la Real Madrid alaturi de Hagi. „Doua zile am avut contractul pe noptiera de la hotel, chiar Gica îmi spunea sa semnez, n-am realizat atunci ce era Real Madrid, el îmi lua mâna: semneaza, unde vrei sa mai ajungi, pe luna? Nu eram conștient de ce însemna Real. daca aș fi știut, aș fi semnat, și eram coechipier cu Gica. Ei se grabeau sa ia un jucator, eu dupa trei zile am dat contractul nesemnat, am spus ca ma mai gândesc, și au luat pe altcineva. Am greșit”, a spus el.

Popescu a declarat ca, daca ar ajunge la Barcelona, Cristian Chivu ar juca la unul dintre cele mai importante cluburi din lume. „Apogeul e când câștigi titluri importante. Degeaba ajungi, trebuie sa confirmi. Valoarea unui jucator în fotbalul de afara se masoara în titluri câștigate. Cred ca ne precipitam, sa dea Dumnezeu ca Mutu și Chivu sa ajunga acolo, știți cât e lista lui Real sau Barca în aceasta perioada? Uriașa. Negocierile sunt extrem de dure. M-aș bucura sa ajunga acolo”, a declarat el.

Gheorghe Popescu a afirmat ca a renunțat în trecut sa mai finanțeze gruparea din Calafat deoarece nu a avut susținerea celor din oraș: „Acum jucam cu Școala de Fotbal în D, încercam sa promovam”.

Antrenorul echipei Unirea Urziceni, Dan Petrescu, foștii internaționali Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu, și fostul selecționer Emeric Ienei au participat, marți, la hotelul Marriott, la conferința de presa organizata de Gillette, care a lansat cea de-a patra ediție a selecțiilor naționale de tinere talente fotbalistice „Viitorul fotbalului românesc e în mâinile tale”. Campania se va desfașura în perioada iunie-august în șase orașe din România (Arad, Baia Mare, Galați, Suceava, Hunedoara, Ploiești). Selecțiile vor fi coordonate de antrenorii Emeric Ienei, Cornel Jurca și Cornel Dragușin, care vor alege 24 de fotbaliști. Aceștia vor participa la selecția finala de la Școala de Fotbal Gica Popescu, unde vor fi aleși 15, ei urmând sa faca un stagiu de pregatire de un an la școala din Craiova și în Olanda.

Tehnicianul formației Unirea Urziceni, Dan Petrescu, a vorbit despre pericolele care pândesc actuala generație. „Toți jucatorii mei au laptop, computer, în timpul antrenamentului sunt cu gândul ce sa faca cu laptopul și nu e bine. Noi aveam doar fotbalul în cap. Sunt pericole. Nu sunt de acord nici cu ghetele astea în toate culorile, portocalii, verzi, mie nu-mi plac, jucatorul trebuie sa vina cu ghete negre. A, daca ajungi la Real Madrid sau Barcelona, da. Ei se gândesc cum sa-și vopseasca parul, cum sa-și puna cercelul. Sa faca cum am facut noi, sa ajunga la mondiale și apoi sa se vopseasca (n.r. – Petrescu face referire la faptul ca „tricolorii” s-au vopsit blonzi înaintea meciului cu Tunisia de la CM 1998). Când eram mic, și eu stateam agațat de bara sa ma lungesc. Eram slab, mic, toate defectele mi le-au gasit, n-am ajuns ușor la juniorii Stelei”, a comentat el.

Fostul internațional și selecționer Gheorghe Hagi crede ca echipa naționala a României are nevoie de o baza de selecție: „Și noi am plecat de jos, suntem un exemplu pentru copii. Trebuie sa le oferim copiilor placerea de a juca”.

Hagi a comentat și o posibila înfruntare pe gazon între Patrick, fiul lui Florentin Petre, și fiul sau, Ianis: „Sunt copii, lasați-i sa creasca. Al meu e înnebunit dupa fotbal, îi place la nebunie. Unde va ajunge, Dumnezeu știe, depinde de el”.

Gheorghe Popescu a amintit faptul ca generația sa a început fotbalul pe maidane, dar acestea au disparut acum. „Acolo am învațat sa jucam, sa driblam, am pus bazele. Aceste selecții țin locul acelor maidane, ori lipsei de infrastructura. Acum au aparut diverse «pericole», internetul, televizorul, iar copiilor, daca li se da o alternativa, balanța se înclina clar în favoarea fotbalului”, a spus Popescu, completat de Emeric Ienei: „Copiii nu vor sa vada, vor sa joace”.

Popescu a afirmat ca în provincie copii înca joaca în teniși: „Majoritatea jucatorilor care au facut perfomanțe, chiar și de afara, n-a început cu ghete sofisticate, ci în teniși de ne ieșeau degetele pe afara”.

Peterscu, Hagi și Popescu au fost numiți, simbolic, în echipa Gillette, primind tricouri personalizate cu numerele pe care le-au avut în activitate: 2, 10, respectiv 6. „Nu sunt notele de la școala. E mai elegant 2-ul. Gica (n.r. – Hagi) de-abia trecea”, a râs Petrescu. „La școala trebuia sa trecem, noi vroiam performanțe în fotbal”, a replicat Hagi.

Fostul selecționer Emeric Ienei a declarat ca tinerele talente au nevoie de modele precum cei trei foști mari jucatori. „Copiii se uita la ei ca la niște sfinți”, a spus el, adaugând ca este foarte frumos sa lucreze cu copii.

Popescu a dezvaluit și bugetul pe un an al Școlii de Fotbal Gica Popescu, pe care o conduce: 350.000 de euro, „ca al unui club de Liga a II-a”.

Mediafax