Poporul fast food

De: Mioara Tronaru / 11.08.2008, 00:00
Poporul fast food
Don Henderson are cu adevărat o problemă! El e directorul de marketing al Mickey's Fast Food Restaurants şi tocmai au fost date publicităţii nişte date nu tocmai favorabile: se pare că hamburgerul numărul unu al mărcii, Big One, are inclusiv materii fecale în conţinut.

Părăsind confortabilul său birou din California de Sud, Don Henderson va descoperi abatoarele, muncitorii imigranţi, fermele suprapopulate şi îşi va da seama că hamburgerul pe care-l promovează nu este atît de sănătos pe cît voia el să creadă. ”Fast Food Nation” este adaptarea cărţii omonime a lui Eric Schlosser, vîndută în peste 1,4 milioane de exemplare: ”Multă lume m-a contactat pentru a realiza un documentar pornind de la carte”, spune autorul.

”Dar n-am avut încredere în televiziunile sau studiourile care erau în spatele acestor proiecte. Cam mirosea a trădare”. După luni de negocieri, autorul a acceptat să încredinţeze adaptarea pentru ecran a cărţii regizorului independent Richard Linklater. Filmările s-au desfăşurat începînd din 24 octombrie 2005 în Colorado şi în deşertul mexican. ”Fast Food Nation” a fost prezent în competiţie la Festivalul de film de la Cannes în 2006.

Fast food în cifre

– în fiecare zi, un american din patru intră într-un fast food
– valoarea afacerilor din acest domeniu a crescut de la 3 miliarde de dolari în 1972 la 110 miliarde de dolari astăzi
– aproape un angajat din opt din Statele Unite a lucrat o dată în viaţă la McDonald’s
– doi muncitori din trei de la Greeley (una dintre cele mai importante prelucratoare de carne din SUA) nu ştie să vorbească engleza. Procentul de reînnoire a personalului de acolo este de 80% pe an, consecinţă directă a salariilor proaste şi a condiţiilor de muncă
– serviciul de imigraţie estimează că un sfert din lucrătorii de la abatoarele din Iowa şi Nebraska sînt imigranţi clandestini
– la sfîrşitul anilor ’90, ministerul american al agriculturii a declarat că 7,5% din eşantioanele de carne din uzinele de prelucrare a cărnii erau contaminate cu Salmonella, 11,7% cu Listeria şi 30% cu Stafilococ auriu.

Premiera: 15 august
TO: Fast Food Nation. Producţie Marea Britanie-SUA, 2006.
R: Richard Linklater.
Cu: Patricia Arquette, Bobby Cannavale, Paul Dano, Luis Guzman, Ethan Hawke, Ashley Johnson, Greg Kinnear.
Distribuit de New Films România