„Portocala”, cel mai mare diamant portocaliu din lume, vândut pentru o sumă uriașă

De: Marian Andrei / 13.11.2013, 12:00
Cel mai mare diamant portocaliu din lume, de aproape 15 carate, a fost vândut la licitație pentru suma record de 35,54 de milioane de dolari.

„Prețul este un record mondial pentru un diamant portocaliu, dar și cel mai mare preț pe carat pentru orice diamant colorat”, a declarat după licitație un reprezentant al Christie’s, care a asemănat achiziționarea acestui diamnt cu cea a unui tablou de Picasso sau Van Gogh.

Meteo în București și în alte orașe pe vremea.apropo.ro

Pentru fiecare carat din cele 14,82 ale diamantului, cumpărătorul a plătit 2,4 milioane de dolari, doborând recordul de 2,15 milioane de dolari pe carat cu care fusese vândut diamantul Vivid Pink în Hong Kong, în 2009.  

La prețul diamantului cumpărătorul va trebui să mai adauge un „mărunțiș” de 4,04 milioane de dolari – taxe și comisioane.

„Portocala” a fost găsită în Africa de Sud și a fost atestată de Institutul de Gemologie american drept cel mai mare diamnt de această culoare din lume.

Diamantele colorate sunt mult mai rare decât diamantele albe și mult mai scumpe decât aceste pentru că sunt „o ciudățenie a naturii”. Ele iau naștere ca diamante albe iar culoarea le este schimbată de diverși agenți de colorare din sol.

Astfel, diamantele verzi sunt colorate de radioactivitate, cele albastre primesc această culoare de la bor, iar cele galbene, care în cazuri extrem de rare devin portocalii, iau această culoare de la azot. În schimb, diamantele roz își datorează culoarea unei distorsiuni a rețelei de cristale apărută în timpul formării pietrei.

Rivala casei de licitații Christie’s, Sotheby’s, va scoate și ea la licitație în curând cel mai mare diamant roz din lume, cu un preț de pornire de 60 de milioane de dolari.