Portugalia s-a calificat în finala

Apropo.ro / 01.07.2004, 09:29
Portugalia s-a calificat în finala
Echipa naționala a Portugaliei s-a calificat în finala Campionatului European de fotbal, dupa ce a învins, miercuri, la Lisabona, cu scorul de 2-1 (1-0), reprezentativa Olandei, în semifinalele competiției. Portugalia - Olanda   2-1 (1-0) Au marcat: Cristiano Ronaldo '26,

Echipa naționala a Portugaliei s-a calificat în finala Campionatului European de fotbal, dupa ce a învins, miercuri, la Lisabona, cu scorul de 2-1 (1-0), reprezentativa Olandei, în semifinalele competiției.

Portugalia – Olanda   2-1 (1-0)

Au marcat: Cristiano Ronaldo ’26, Maniche ’58 / Jorge Andrade ’63 (autogol)

Cartonașe galbene: Cristiano Ronaldo ’27, Nuno Valente ’44, Figo ’90 / Overmars ’39, Robben ’71

Arbitri: Anders Frisk – Kenneth Petersson, Peter Ekstrom -Lubos Michel

Componența formațiilor:

Portugalia: Ricardo – Miguel, Jorge Andrade, Carvalho, Nuno Valente – Cristiano Ronaldo (Petit ’67), Maniche (Couto ’87), Costinha, Figo – Deco – Pauleta (Nuno Gomes ’75). Antrenor: Luis Felipe Scolari.

Olanda: Van der Sar – Reiziger, Stam, Bouma (Van der Vaart ’56), Van Bronckhorst – Davids, Seedorf, Cocu – Overmars (Makaay ’46), Robben (Van Hooijdonk ’81) – Van Nistelrooy. Antrenor: Dick Advocaat.

În finala, Portugalia va întîlni echipa învingatoare din cea de-a doua semifinala a Euro-2004, Grecia – Cehia, care se va disputa, joi, la Porto.

Scolari: „Am intrat în istorie”

„Aceasta victorie era ceea ce ne lipsea pentru a intra în istorie. Jucatorii au reușit și sînt fericiți, la fel sînt toți portughezii. Daca sînt calm? Aparent. Traiesc atît de multe emoții…. Pentru mine, aceasta victorie în fața Olandei este, într-un fel, una personala, dupa ce am fost învins, cînd antrenam formația Gremio Porto Alegre (Brazilia), de olandezii de la Ajax Amsterdam, în ediția din 1995 a Cupei Intercontinentale. Mai mult, unii dintre jucatorii de atunci ai echipei olandeze au fost aici în aceasta seara”, a spus Scolari.

Tehnicianul brazilian considera ca, deși a trecut prin momente grele la finalul meciului, echipa sa a reușit sa cîștige datorita forței de a menține rezultatul. „Am suferit mult, dar s-a terminat. Avem o echipa puternica și competitiva. Cei care merita cele mai multe felicitari sînt însa suporterii, care au fost fantastici în aceasta seara”, a spus Scolari.

Luis Felipe Scolari a confirmat ca va accepta sa-și prelungeasca înțelegerea cu Federația Portugheza de Fotbal. „Președintele Madail a vorbit despre «mariajul» nostru: am aici inelul și spun da!”, a afirmat Scolari.

Capitanul echipei naționale a Portugaliei, Luis Figo, a apreciat ca faptul ca au jucat pe teren propriu a fost pentru el și coechipierii sai o motivație în plus pentru a obține calificarea în finala. „Este o noapte fantastica pentru mine și pentru întreaga Portugalie. Este greu de explicat în cuvinte emoția pe care o simt în acest moment. Ne-am luptat mult sa ajungem în finala, mai ales ca jucam în propria noastra țara. Nu cred ca ne-am putea dori mai mult. Am avut șansa de a înscrie mai multe goluri, dar cred ca echipa este foarte mulțumita de aceasta performanța”, a spus Figo.

Internaționalul portughez a menționat ca întrevede un viitor frumos selecționatei Portugaliei. „Cred ca echipa Portugaliei este formata din jucatori fantastici, iar portughezii trebuie sa fie mulțumiți de viitorul care se întrevede, pentru ca avem, într-adevar, o echipa valoroasa”, a explicat Figo.

Luis Figo a precizat ca meciul din finala Euro-2004 va fi foarte greu pentru Portugalia, indiferent pe cine va avea ca adversar, dintre Grecia și Cehia. „Presiunea este mare, nu va fi ușor în finala, dar sînt foarte fericit pentru obținerea acestei calificari. Nu cred ca ne putem dori în finala un anumit adversar. Oricare va fi el, va fi un meci foarte dificil”, a subliniat capitanul Portugaliei.

Un alt jucator portughez, Costinha, a afirmat ca echipa Portugaliei trebuie sa ramîna unita și sa încerce sa cîștige și finala Euro-2004. „Am ajuns într-un moment foarte important al carierei noastre, într-o competiție foarte dificila. Trebuie sa dam dovada de un spirit de echipa fantastic, mai ales acum, cînd mai avem 90 de minute și putem obține ceea ce nici o echipa naționala a Portugaliei nu a reușit”, a spus Costinha.

Atacantul Cristiano Ronaldo a afirmat ca spera ca Portugalia sa cîștige titlul european. „Sper ca vom juca și în finala așa cum am facut-o pîna acum și ca suporterii ne vor susține la fel de puternic. În aceasta seara am demonstrat înca o data ca sîntem o echipa mare. În acest moment conteaza cel mai puțin numele adversarei din finala, pentru ca va fi un meci deschis oricarui rezultat. Scolari este un mare antrenor și sper ca ne va conduce spre victorie și în finala”, a subliniat jucatorul.

Președintele Portugaliei, Jorge Sampaio, s-a declarat satisfacut de evoluția selecționatei țarii sale la Euro-2004. „Dupa acest meci sîntem toți foarte fericiți. A fost un turneu excelent. Este important ca ne putem mobiliza, acum trebuie sa vedem daca o putem face și atunci cînd este vorba de momente decisive pentru viitorul nostru”, a spus șeful statului portughez.

Mediafax