Posibile invitatii de aderare la NATO in aprilie

Apropo.ro / 22.01.2008, 10:36
Posibile invitatii de aderare la NATO in aprilie
Alianta Nord-Atlantica va lansa cel mai probabil invitatii de aderare pentru cel putin trei state balcanice, in primavara, in cadrul unui alt val de extindere.

Alianta Nord-Atlantica va lansa cel mai probabil invitatii de aderare pentru cel putin trei state balcanice, in primavara, in cadrul unui alt val de extindere sustinut de Statele Unite, au declarat mai multi diplomati NATO, citati de cotidianul Washington Times, in editia electronica.

Desi nu va fi luata nici o decizie oficiala pana la summitul NATO care se va desfasura in aprilie la Bucuresti, diplomatii s-au declarat "optimisti", afirmand ca in prezent un "curent puternic" se dezvolta in favoarea Croatiei, Albaniei si Macedoniei.

Toate cele trei tari "au deja contributii semnificative la actualele operatiuni NATO din Afganistan si Kosovo", a declarat un oficial american. "Aceste tari, cu intregul sprijin oferit de NATO, au inregistrat progrese semnificative in reformele din sectorul apararii", a adaugat el.

Alianta nu a luat deocamdata oficial in discutie un nou val de extindere, insa exista, se pare, un consens ca tara care merita cel mai mult o invitatie este Croatia. Albania si Macedonia, tari mai mici si mai sarace, mai au mult de lucru, au explicat oficialii.

Mai multi analisti se intreaba daca Alianta Nord-Atlantica este pregatita pentru un alt val de extindere, la doar patru ani de la aderarea a sapte tari foste comuniste.

"Cu Rusia care isi consolideaza pozitia in Serbia si independenta Kosovo amenintand stabilitatea in regiune, Statele Unite si aliatii lor europeni vor sa asigure securitatea in Balcani", a explicat Ariel Cohen, analist in cadrul Heritage Foundation.