Postul Pastelui

Apropo.ro / 14.04.2008, 18:21
Postul Pastelui
Postul Pastelui denumit si "Postul Mare" sau "Al Patruzecimii" este cel mai sever si mai lung post din calendarul crestin ortodox.

Postul Pastelui denumit si "Postul Mare" sau "Al Patruzecimii" este cel mai sever si mai lung post din calendarul crestin ortodox si dureaza sapte saptamani.

Zilele de post sunt asemanate cu durata Potopului Biblic. Tot atata timp a petrecut si Isus in desert pentru a primi mesajul divin. Cele 10 Porunci au fost asteptate de Moise, pe muntele Sinai, timp de 40 de zile in post si rugaciuni.

In aceasta perioada este interzisa consumarea produselor din carne, produsele animale, lactatele si derivatele sale. Este si un tip de detoxifiere a organismului, dar si de curatire trupeasca.

Postul din Saptamana Mare sau Duminica Floriilor se mai numeste si post negru, se consuma doar apa. O importanta si mai mare o are postirea in Vinerea Mare (sunt persoane care nu consuma nici macar apa). Credinta te ajuta sa treci peste momentele grele ale zilei (foame). Desigur ca exista intelegere pentru copii si bolnavi sau batrani in privinta postului. Nimeni nu incearca sa fie absurd si extremist.

Cand tinem Post – Biserica a randuit ca zile de postire luni si marti, in prima saptamana din post, si luni marti, miercuri, vineri si sambata (in ultima saptamana de post). Sunt recomandate mancarurile foarte usoare, cu cat mai multe legume, pentru a nu ingreuna organismul (si oricum nu poti manca anumite alimente din cauza postului). Untdelemn poti manca in restul zilelor, in afara zilei de miercuri. Fiind un post greu, putine persoane il respecta cu strictete.

In aceasta perioada exista doua dezlegari la peste, pe 25 martie si 20 aprilie (Florii) de Intrarea Domnului in Ierusalim.

Anul acesta intre 21 si 26 aprilie este Saptamana Patimilor: ziua de 24 aprilie corespunde zilei de Joia Mare, cand a avut loc Cina Cea de Taina (se spune ca nu este bine sa dormi peste zi ca ramai lenes, se mai numeste si Ziua Mortilor), 25 aprilie, Vinerea Mare, cand a avut loc Rastignirea, sambata 26 aprilie coincide cu Inmormantarea lui Isus iar ziua de 27 aprilie este Ziua de Pasti si Invierea lui Isus.

Saptamana Luminata este intre 28 aprilie si 3 mai. Zilele de 28 si 29 aprilie sunt zile de sarbatoare.

Cine tine post va fi ferit de toate bolile, va fi mai sanatos si va fi ferit de necazuri. Exista o legenda care spune ca daca tii acest post vei sti cu trei zile inainte cand vei muri (asa spun batranii…).

Alimente permise in post: orice produs din soia, legume, fructe proaspete si uscate, produse de patiserie fara oua, lapte, branza…., miere, dulceata, masline, zacusca. Atentie marita la ce vei consuma dupa ce trece postul, pe cat posibil evita excesele alimentare si vizita la urgenta in urma intoxicatiilor alimentare.

Cu multa credinta si dragoste fara de Cel care si-a dat odata viata pentru noi, poti merge si tu inainte cu postul fara a simti o extraordinara nevoie de alimentele grele. Este si un punct din care iti poti schimba regimul alimentar. Numai in beneficiul tau…

Viziteaza sectiunea de Paste!