Pot animalele să perceapă culorile?

Apropo.ro / 31.05.2016, 00:00
Pot animalele să perceapă culorile?
Lumea este atât de plină de culoare încât ne este greu să ne imaginăm că animalele nu percep acest lucru.

Dar cum putem afla dacă animalele pot vedea culoarea?

Oamenii de știință au făcut mai multe experimențe pentru a obține răspunsul. Albina a fost subiectul a sute de astfel de teste, pentru că am fost curioși să știm dacă aceasta alege florile în funcție de culoarea lor.

Într-un experiment, un strop de sirop a fost pus în fața unui cartonaș albastru, dar nu și în fața cartonașului roșu. După un timp, albinele au venit la cardul albastru, indiferent de unde a fost plasat, acest lucru întâmplându-se chiar și atunci când siropul a fost îndepărtat. Experimentul a dovedit că albinele pot deosebi culorile.

Două lucruri ciudate s-au aflat despre capacitatea albinelor de a vedea culoarile. Primul este că o albină nu poate vedea roșu ca pe o culoare, care pentru o albină, e doar gri închis sau negru .

Al doilea este că albinele pot vedea ultravioletele ca pe o culoare, în timp ce pentru ființele umane, acestea reprezintă doar întuneric!

Păsările de sex masculin au culori luminoase. Pot păsările de sex feminin să vedă aceste culori?

În experimentele efectuate pe găini s-a dovedit că acestea pot vedea toate culorile curcubeului!

Dar acum vine o surpriză.

Cinele care este , probabil, cel mai apropiat omului, nu vede culorile!

Până în prezent, toate experimentele care au fost făcute dovedesc că acesta nu poate deosebi o culoare de alta.

În schimb, simțul olfactiv al câinelui este atât de dezvoltat încât compensează incapacitatea lui de a vedea în culori. Pisicile, de asemenea, par a fi „oarbe” la culoare.