Pot animalele simți gustul?

Apropo.ro / 31.05.2016, 00:00
Pot animalele simți gustul?
Senzația de gust reprezintă o sursă de plăcere pentru noi, ne ajută să ne bucurăm de mâncare.

Gustul ne și protejează, pentru că de multe ori ne împiedică să mâncăm lucruri care ne-ar putea afecta .

Ce este procesul de degustare?

Este capacitatea de a perce impactul moleculelor. Aceste molecule se deplasează, stimuleză nervii de gust, iar mesajul recepționat reprezintă gustul. Numai substanțele care sunt în soluție, în care atomii se mișcă liber, au gust. O bucată de sticlă, de exemplu, nu are nici un gust.

Senzația de gust este primită prima dată de papilele gustative, care sunt într-adevăr nervi sub formă de muguri. Ei au capacitatea de specială de a genera anumite senzații pe care le numim gust .

Aceste papilele gustative sunt situate, la om și animalele superioare, pe limbă.

Numărul de papilele gustative variază foarte mult, în funcție de nevoile gustative ale tipurilor specifice de animale. Omul, de exemplu, este doar un degustător moderat. Avem aproximativ 3.000 de papilele gustative. O balenă, care înghite cantități enorme de pește , fără să le mestece, are puține papilele gustative .

Un porc, destul de ciudat, este mai special în gusturile sale decat omul, și are 5.500 de papilele gustative. O vaca are 35.000 de papilele gustative și o antilopa are 50.000 de papilele gustative! Deci, animalele nu numai că simt gustul, dar multe dintre ele sunt degustători mai sensibili decât acesta.

Animalele care trăiesc în mare au de multe ori papilele gustative pe tot corpul. Pește , de exemplu, gusta cu toată suprafața corpului. Muștele și fluturii poate gusta de fapt, cu picioarele lor.