„Potemkiniștii”, în regia lui Radu Jude, în competiția oficială la Festivalul Curtas Vila do Conde din Portugalia

De: Nicoleta Lepădatu / 11.07.2022, 11:34
„Potemkiniștii”, în regia lui Radu Jude, în competiția oficială la Festivalul Curtas Vila do Conde din Portugalia

Scurtmetrajul „Potemkiniștii”, regizat de Radu Jude, a fost inclus în competiția oficială a celui mai important festival din Portugalia dedicat producțiilor de scurtmetraj – Curtas Vila do Conde International Film Festival, conform unui comunicat remis Apropo.

Cea de-a 30 ediție a evenimentului se desfășoară în perioada 9-17 iulie 2022, iar proiecția filmului regizat de Radu Jude va avea loc pe 11 iulie la Teatro Municipal.

„Potemkiniștii” va rula în prezența regizorului Radu Jude, participarea scurtmetrajului în cadrul festivalului fiind susținută de Institutul Cultural Român și Centrul Național al Cinematografiei.

Este cea de-a patra selecție a lui Jude în competiția “Curtas Vila do Conde” după: “Alexandra” (2007), “Trece și prin perete” (2014), “Cele două execuții ale Mareșalului” (2018).

„Potemkiniștii” a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes, în programul Quinzaine des Réalisateurs.

Filmul scris și regizat de Radu Jude pornește de la gestul de sfidare la adresa Rusiei făcut în 1905 de marinarii de pe Crucișătorul Potemkin, care au primit azil politic în România. În 2021, un sculptor (interpretat de Alexandru Dabija) încearcă să facă o lucrare inspirată de acest eveniment.

„Potemkiniștii” este o comedie despre artă, istorie, memorie și cinema, descrisă de criticul de film Andrei Gorzo ca „o schiță de Caragiale încrucișată cu un video-eseu de Mark Rappaport”.

Alexandru Dabija și Cristina Drăghici interpretează rolurile principale.

Producătorul scurtmetrajului este Ada Solomon, iar producător executiv, Diana Caravia. Imaginea este semnată de Marius Panduru, montajul, de Cătălin Cristuțiu, iar sunetul, de Titi Fleancu. Designul și mixajul de sunet sunt realizate de Marius Leftărache, costumele, de Cireșica Cuciuc, coafura și machiajul, de Bianca Boeroiu.

Foto: Micro FILM

CITEȘTE ȘI: Scurtmetrajul „Potemkiniștii”, de Radu Jude, va avea premiera mondială la Cannes pe 25 mai