Potrivit standardelor europene, noua milioane de romani sunt saraci!

De: Marian Andrei / 11.01.2012, 13:20
Potrivit standardelor europene, noua milioane de romani sunt saraci!
Romania se plaseaza pe locul doi in Uniunea Europeana in functie de procentajul persoanelor care traiesc la limita saraciei, dupa cum arata un top realizat de Econtext pe baza unor date preluate de la mai multe birouri de statistica.

Pe primul loc, cu cel mai ridicat procentaj de saraci, se afla Bulgaria, 41,6% dintre vecinii nostri traind la limita saraciei. Cu doar 0,2 procente mai putin, Romania se afla pe locul doi al acestui clasament, 41,4% din romani zbatandu-se sa supravietuiasca cu resurse limitate.

Tara noastra este urmata de Letonia (38,1% din totalul populatiei), Lituania (33,4%) si Ungaria (29,9%), la polul opus aflandu-se… Cehia, o alta tara din fostul lagar socialist, unde doar 14,4% din populatie este saraca.

Uniunea Europeana considera o persoana ca fiind saraca "daca resursele sale sunt atat de insuficiente incat o impiedica sa aiba un standard de viata considerat ca fiind acceptabil de societatea in care traieste". Totusi, pentru a exista si o cuantificare, UE considera ca o persoana este saraca daca are "un venit disponibil sub 60 % din venitul disponibil mediu national".

Din calculele realizate de Econtext, rezulta ca 8.700.000 de romani supravietuiesc de pe o zi pe alta, doua milioane dintre acestia fiind pensionari.

Vezi topul integral al saraciei in tarile din Uniunea Europeana, pe econtext.ro.