Povestea bărbatului care a stat 37 de ani în închisoare NEVINOVAT

De: Gabriela Voicu / 28.01.2013, 10:45
Povestea bărbatului care a stat 37 de ani în închisoare NEVINOVAT
Bill Macumber este bărbatul care a stat 37 de ani în închisoare, deși era nevinovat, din cauza unei erori a justiției.

„Manifestul Injustiției”, o carte scrisă de Barry Siegel, redă povestea lui Bill Macumber, bărbatul care a stat 37 de ani în închisoare, deși era nevinovat.

Macumber era acuzat că a ucis două persoane în Scottsdale, Arizona, însă alt bărbat, Ernest Valenzuela, a recunoscut cele două crime iîn fața avocatului său înainte să moară după o bătaie în închisoare.

Dar tot ceea ce un client spune avocatului său este confidențial, chiar și când acesta mărturisește că este un criminal, în timp ce un om nevinovat face închisoare în locul său.

Pentru că discuțiile dintre avocat și clientul său nu au putut fi făcute publice, judecătorul a refuzat să le accepte drept probă în proces.

Bill Macumber, acuzat pe nedrept

Expertul în legislatie Andrew Perman de la Facultatea de Drept din Suffolk spune că este normal că acest lucru s-a întâmplat. „Nu e șocant că judecatorul a decis să respecte privilegiul clientului în fața avocatului. Ar fi fost un precedent extrem de periculos. Dacă discuțiile confidențiale dintre clienți și avocați ar fi dezvăluite, clienții ar refuza apoi să mai discute cu avocații lor. Cred totuși că pot fi făcute excepții în cazuri cum este acesta”, a declarat Perman.

Astfel, Bill Macumber, care era nevinovat, a fost condamnat de două ori și a ajuns în spatele gratiilor pentru 37 de ani.

Macumber a fost eliberat în noiembrie 2012, după ce mai multe petitii au fost strânse împotriva judecătorilor care au refuzat mărturia avocatului ca probă.