Povestea celei mai faimoase BOCITOARE

De: Gabriela Voicu / 27.02.2013, 10:05
Povestea celei mai faimoase BOCITOARE
Are 30 de ani, e FRUMOASĂ‚ și are o meserie MACABRĂ‚. BBC a prezentat povestea tinerei Liu Jun-Lin, cea mai celebră bocitoare profesionistă din Taiwan.

Să plângi la comandă poate fi, pentru unii dintre noi, cel mai greu lucru din lume. Alții însă și-au construit din asta o adevărată carieră, mai ales dacă trăiesc în Taiwan, țară unde se pune mare preț pe rolul jucat de bocitoare în cadrul ceremoniilor de înmormântare.

Surprinde-ți mama sau iubita cu o felicitare de Mărțișor!

BBC a prezentat povestea tinerei Liu Jun-Lin, cea mai celebră bocitoare profesionistă din Taiwan.

În timpul liber, Liu arată mai degrabă ca o profesoară de școala generală decât ca o bocitoare profesionistă. Iar genele lungi și gropițele din obraji îl fac pe interlocutor să-i dea cu mult mai puțin decât cei 30 de ani pe care îi are.

Liu Jun-Lin și fratele ei

„Aspectul său fizic e de fapt cel mai mare atu. În mod tradițional, oamenii se gândesc la niște femei bătrâne atunci când aud cuvântul bocitoare. Dar Liu este atât de tânără și de frumoasă, încât tocmai acest paradox îi face pe oameni curioși”, povestește Lin Zhenzhang, directorul unei case funerare cu care Liu colaborează de ani de zile.

Ceremoniile de înmormântare taiwaneze sunt destul de complexe, îmbinând momentele sobre cu unele ce tind mai degrabă spre divertisment. În timpul acestei părți mai artistice, Liu și formația ei, Filial Daughters, poartă costume strălucitoare și execută numere de dans aproape acrobatice.

Pentru partea sobră a ceremoniei, tânăra îmbracă o robă albă, cu glugă, și se târăște, încovoiată de durere, către sicriu, unde începe să-l bocească pe decedat. Iar lacrimile nu sunt nici pe departe prefăcute.

În ultimii ani, industria bocitoarelor profesioniste a pierdut mult din amploare, iar dacă nu va fi cumva reinventată va dispărea complet, consideră proprietarii caselor funerare.