Povestea celei mai populare fotografii din 2011

De: Gabriela Voicu / 23.02.2012, 11:45
Povestea celei mai populare fotografii din 2011
Spaniolul Samuel Aranda a realizat o fotografie care anul trecut a fost premiată la „World Press Photo Award". Ce reprezintă fotografia?

Poza spaniolului Samuel Aranda, care arată o mamă cu fiul ei în brațe, a fost premiată la „World Press Photo Award”, anul trecut, devenind una dintre cele mai cunoscute fotografii ale anului, fiind comparată de unii cu „Pieta” a lui Michelangelo, potrivit BBC.

Femeia din poză este Fatima al Qaws, care îl ținea in brate pe fiul ei, Zayed, rănit în protestele antiguvernamentale din Yemen. Cand el a vazut fotografia si-a amintit brusc de acea zi.

Povestea Fatimei a fost spusă chiar de ea: „În acea zi, 15 octombrie 2011, erau proteste, iar cei din stradă au fost atacați. Știam că s-a întâmplat ceva pentru că s-a închis curentul. Eram mereu îngrijorată pentru că fiul meu se ducea pe străzi și pentru că a fost rănit înainte.

Mă uitam printre morți și răniți. Am înconjurat străzile și l-am găsit, nu departe de moschee. Avea dificultăți în a respira și știam că se sufocă din cauza gazelor lacrimogene, așa că l-am luat și l-am ținut în brațele mele. Nu știam ce i se întâmplase.

Samuel Aranda

Nu știam nimic despre fotografie până când nu m-a sunat sora mea din Emiratele Arabe Unite și mi-a spus că m-a văzut cu Zayed într-o poză. Nu am crezut la început, mai ales că aveam vălul pe mine și nu mă putea recunoaște nimeni. Dar apoi am văzut-o pe Facebook și câțiva prieteni mai tineri mi-au trimis pozele pe telefon. Așa am aflat.

Îmi amintesc momentul. Credeam că va muri. Plângeam, dar nu plângeam de tristețe, ci pentru că l-am găsit pe fiul meu și era încă în viață.

Mă face fericită să văd fotografia, să aflu că a câștigat un premiu atât de prestigios. Mă face mândră. Mândră că sunt femeie, că sunt o mamă și că sunt yemenită.”