Povestea celui mai mare escroc englez

Apropo.ro / 06.10.2011, 17:26
Proprietarul vilei din filmul "King's Speech", autointitulatul "Lord" britanic Edward Davenport, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare, ca urmare a implicarii sale intr-un sistem de fraudare globala.

Numele autointitulatului „Lord” Edward Davenport este cunoscut majoriatii vedetelor de la Hollywood pentru ca britanicul in varsta de 45 de ani a avut grija sa se faca remarcat in cercurile selecte pretinzand ca detine afaceri de milioane si ca provine dintr-o familie aristocrata.

Playboy-ul poreclit „Fast Eddie” a fost vazut in compania multor celebritati, intre care Paris Hilton, Victoria Beckham, Kate Moss, Hugh Grant si Mick Jagger, pe care obisnuia sa le invite la petrecerile organizate la vila sa in valoare de 30 de milioane de dolari din Londra, unde au fost filmate mai multe scene pentru pelicula „King’s Speech”.

El a intrat in atentia presei anul trecut, cand a primit interdictie de a-si folosi locuinta cu 110 camere pentru petreceri porno, cursuri de dans, diverse filmari si fashion show-uri.

Edward Davenport si Kate Moss

Recent, insa, a fost dovedit ca Davenport nu era mai mult decat un escroc, implicat intr-un sistem complex de fraudare globala.

Britanicul a fost arestat si condamnat la sapte ani de inchisoare, dupa ce anchetatorii au descoperit ca el detinea o firma-fantoma numita Gresham Ltd., prin intermediul careia derula afaceri ilegale.

Davenport a escrocat 51 de persoane, mici intreprinzatori sau antreprenori care aveau nevoie de bani, pretinzand ca le va oferi credite de milioane cu conditia ca acestia sa plateasca in avans anumite taxe care ar fi acoperit costurile investigatiilor pe care Davenport si asociatii sai ar fi urmat sa le faca in interiorul firmelor acestor clienti.

Edward Davenport si Mick Jagger

„Lordul” si asociatii lui, Peter Riley (64 de ani) si Borge Andersen (66 de ani), au incasat 4.5 milioane de lire sterline prin depozite si avansuri, insa nu au platit niciodata imprumuturile de 2 miliarde de lire sterline promise antreprenorilor din India, Canada si Dubai.

In ciuda escrocheriilor cu care se ocupa, Davenport si-a pastrat imaginea impecabila, fiind una dintre cele mai respectate personalitati britanice.

Avand un portofoliu impresionant din care reiesea ca detine proprietati si masini de lux, Davenport a reusit sa o pacaleasca si pe Elizabeth Emanuel (58 de ani), fost designer al printesei Diana, care a acceptat sa renunte la 65% din compania pe care o detine in schimbul unui imprumut in valoare de 1.5 milioane de lire sterline promis de „Lord”.

Desi cu ani in urma a mai avut probleme cu legea, falsul magnat, care folosea pseudonimul James Stewart cand se implica direct in afaceri ilegale, a fost demascat in urma unor controale efectuate in cadrul Gresham Ltd., firma pe care britanicul a cumparat-o in 2005.