Povestea familiei regale britanice (Poze)

De: Pandaru Alin Daniel / 25.04.2011, 11:00
Familia regala britanica se pregateste de inca o nunta mare. Printul William o va lua in casatorie pe Kate Middleton, pe 29 aprilie 2011. Cu aceasta ocazie, sa trecem putin prin istoria nuntilor din Casa de Windsor.

Casa de Windsor a inceput domnia in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei in 1917, in timpul primului Razboi Mondial, inlocuind Casa de Saxa-Colburg-Gotha, din cauza sentimentelor anti-germanice din timpul razbouilui.

In 1922, Statul Liber Irlandez a parasit Regatul Unit., iar numele regatului s-a modificat in 1927 pentru a reflecta aceasta schimbare, devenind Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

George al V-lea si Mary de Teck

George al V-lea si Mary de Teck

Primul rege al Casei de Windsor a fost George al V-lea, care a domnit din 6 mai 1910 pana la moartea sa in 20 ianuarie 1936. El a fost casatorit cu Mary de Teck, iar nunta a avut loc la 6 iulie 1893 la Capela Regala de la Palatul St James din Londra.

The Times a sustinut ca la nunta multimea putea sa-l confunde pe printul George cu Nicolae al Rusiei (mai tarziu, Tarul Nicolae al II-lea), din cauza barbii si din cauza hainelor.

Tanarul cuplu a locuit la York Cottage de la mosia Sandringham din Norfolk si in apartamentele de la Palatul St. James.

Eduard al VII-lea si Wallis Warfield

Eduard al VII-lea si Wallis Warfield

Eduard al VII-lea a fost rege al Marii Britanii, Irlandei si imparat al Indiei de la moartea tatalui sau, George al V-lea, din 20 ianuarie 1936 pana la abdicarea sa din 11 decembrie 1936.

La 16 noiembrie 1936, Eduard si-a exprimat dorinta de a se casatori cu Wallis Simpson cand ea va deveni libera pentru a se recasatori. Acesta a fost insa informat de rege ca supusii sai ar considera casatoria moral inacceptabila deoarece recasatoria, atat timp cat fostul sot este in viata, ar fi in opozitie cu Biserica Anglicana, iar oamenii n-o vor tolera-o pe Wallis ca regina.

Eduard a ales sa abdice, explicatia sa fiind: „Mi s-a parut imposibil sa accept aceasta imensa responsabilitate si sa accept indatoririle mele de rege fara ajutorul femeii pe care o iubesc”.

Eduard s-a casatorit cu Wallis Simpson, care si-a schimbat numele in Wallis Warfield, in cadrul unei ceremonii private, la 3 iunie 1937, la Castelul de Cande, in apropiere de Tours, Franta. Noul rege, George al VI-lea, a interzis membrilor familiei regale sa participe la nunta.

Elisabeta a II-a si Printul Philip

Elisabeta a II-a si Printul Philip

Elisabeta s-a casatorit cu Philip la 20 noiembrie 1947, la Catedrala Westminster.

Elisabeta a II-a a devenit regina Regatului Unit si a domeniilor Commonwealth pe 6 februarie 1952. Domnia sa se intinde pe 59 de ani, si este a treia ca lungime dupa George II (59 de ani) si Regina Victoria (63 de ani si 261 zile).

Ea este a 32 stra-stra-nepoata a Regelui Alfred cel Mare, cel care a fost primul rege al Angliei, intre 871-899. Pe 21 decembrie 2007 a devenit cel mai batran monarh care a condus Regatul Unit, depasind-o pe stra-stra-bunica sa, Regina Victoria, care a murit pe 22 ianuarie 1901, la varsta de 81 ani, 7 luni si 29 de zile.

Regina Elisabeta a II-a are 84 de ani, 11 luni si 10 zile si are 4 copii (Charles, Anne, Andrew si Eduard), 8 nepoti (William, Harry, Peter, Zara, Beatrice, Eugene, Louise si Viscont) si o stra-nepoata (Savanah Phililps, nascuta pe 29 decembrie 2010).

Printull Philip, ducele de Edinbrugh, sotul Reginei Elisabeta a II-a, are 89 de ani si a devenit pe 17 aprilie 2009, cel mai longeviv consort regal, depasind-o pe Regina Charlotte, sotia regelui George al II-lea, care a fost consoarta timp de 57 de ani, 2 luni si 9 zile.

Printesa Anne si Mark Phillips

Printesa Anne si Mark Phillips

Printesa Anne a Marii Britanii, singura fiica a Reginei Elisabeta a II-a si a printului Phillip, s-a casatorit cu locotenentul Mark Phillips, pe 14 noiembrie 1973, la Catedrala Westminster din Londra.

Cei doi au doi copii, Peter Phillips (primul nepot al Reginei Elisabeta a II-a) si Zara Phillips.

Cuplul s-a destramat in 1989, iar in 1992 au divortat, Printesa Anne recasatorindu-se in acelasi an, pe pe 12 decembrie 1992 cu Timothy Laurence, care in momentul casatoriei era comandant in Marina Regala, astazi este viceamiral.

Printul Charles si Diana Spencer


Printul Charles si Diana Spencer

Printul Charles de Wales este primul fiu al cuplului Elisabeta – Phillip si este mostenitor al tronului Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Nunta Printului Charles cu Printesa Diana Spencer a avut loc pe 29 iulie 1981 la catedrala St. Paul din Londra si a fost supranumita „Nunta secolului XX”.

In urma acestei casatorii s-au nascut doi copii, printii William si Harry.

Charles si Diana au divortat pe 28 august 1996, iar pe 31 august 1997, Lady Di a murit intr-un tragic accident rutier, in Paris.

In prezent, printul Charles este casatorit cu Camilla Parker Bowles, amanta sa din perioada cand era casatorit cu printesa Diana. Nunta celor doi a avut loc pe 9 aprilie 2005.

Printul William si Kate Middleton


Printul William si Kate Middleton

Nunta Printului William de Wales cu Kate Middleton va avea loc la Westminster Abbey, pe 29 aprilie 2011.

Printul William, care este al doilea in linia de succesiune la tronul britanic a intalnit-o prima data pe Kate Middleton in 2001, in timp ce amandoi studiau la Universitatea St Andrews din Scotia.

Dupa casatorie cuplul intentioneaza sa locuiasca in Insula Anglesey din Wales, unde William se antreneaza pentru a deveni pilot de elicopter.

Stiati ca… ?

Regina Elisabeta a II-a e cea mai varstnica suverana din istoria Regatului Unit

Mary de Teck a fost logodita cu Albert Victor, fratele Regelui George al V-lea, care a murit de pneumonie cu o luna inainte de casatorie.

– In afara de Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Regina Elisabeta a II-a este regina si in: Australia, Canada, Noua Zeelanda, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfanta Lucia, Sfantul Vincent si Grenadine, Antigua si Barbuda, Belize si Sfantul Kitts si Nevis.

Nunta lui Charles cu Camila a fost amanata cu o zi pentru ca printul mostenitor trebuia sa fie prezent la funerariile Papei Ioan Paul al II-lea.

– Printul Eduard este singurul fiu al Reginei Elisabeta a II-a care nu a divortat.

– Viitoarea mireasa a printului William, Kate Middleton, este obligata sa poarte la nunta rochia printesei Diana.

Regina a II-a si Printul Phillip sunt verisori de gradul doi prin regele Christian al IX-lea al Danemarcei si verisori de gradul trei prin regina Victoria.

Printesa Anne a Marii Britanii a castigat in 1971, la varsta de 21 de ani, titlul la individual la Campionatul European de Echitatie.

Printului Charles i s-a propus sa devina Rege al Romaniei, oferta declinata de print.

In timpul domniei Reginei Elisabeta a II-a s-au schimbat 12 prim-ministii diferiti in Regatul Unit, iar in cadrul domeniilor Commonwealt s-au schimbat 140 de prim ministri.

Linia de succesiune la tronul britanic:

Coroana Regala Britanica

1. Printul de Charles de Wales ( n. 1948), fiul reginei Elisabeta a II-a
2. Printul William de Wales (n. 1982), fiul Printului de Wales
3. Printul Henry (Harry) (n. 1984), fiul Printului de Wales
4. Printul Andrew, Ducele de York (n. 1960), fiul reginei Elisabeta a II-a
5. Printesa Beatrice de York (n. 1988), fiica Ducelui de York
6. Printesa Eugenie de York (n. 1990), fiica Ducelui de York
7. Printul Eduard, Contele de Wessex (n. 1964), fiul reginei Elisabeta a II-a
8. James, Viscount Severn (n. 2007), fiul contelui de Wessex
9. Lady Louise Windsor (n. 2003), fiica contelui de Wessex
10. Printesa Anne (n. 1950), fiica reginei Elisabeta a II-a
11.Peter Phillips (n. 1977), fiul Printesei Anne
12. Savannah Phillips (n. 2010), fiica lui Peter Phillips
13. Zara Phillips (n. 1981), fiica Printesei Anne
14. David Armstrong-Jones, Vicontele Linley (n. 1961), fiul Printesei Margaret (sora reginei)
15.Charles Armstrong-Jones (n. 1999), fiul vicontelui Linley
16.Margarita Armstrong-Jones (b. 2002), fiica vicontelui Linley
17. Lady Sarah Chatto (n. 1964), fiica printesei Margaret
18. Samuel Chatto (n. 1996), fiul lui Lady Sarah Chatto
19. Arthur Chatto (n. 1999), fiul lui Lady Sarah Chatto