Povestea fiului nerecunoscut al lui Constantin Brancusi, disponibilă online timp de 24 de ore

De: Ana Obretin / 19.02.2021, 17:30
Povestea fiului nerecunoscut al lui Constantin Brancusi, disponibilă online timp de 24 de ore

Filmul „În căutarea tatălui pierdut”, în regia lui Ionuț Teianu, care prezintă povestea tulburătoare și șocantă a lui John Moore, fiul nerecunoscut al sculptorului Constantin Brancusi, va fi disponibil online timp de 24 de ore, începând de vineri, de la ora 20.00, pe canalul YouTube Astra Film.

Realizat în anul 2016, filmul lui Ionuț Teianu spune povestea unui om care a avut un tată celebru, unul dintre cei mai mari sculptori ai tuturor timpurilor, dar care nu l-a recunoscut niciodată, a refuzat să accepte existența lui. Nici în ultimul său an de viață, atunci când a lăsat statului francez toate operele din atelierul parizian, Constantin Brâncuși nu a făcut vreo referire la fiul său, care avea deja în epocă 23 de ani.

John Constantin Brâncuși Moore se născuse la Londra în anul 1934. Mama lui, pianista Vera Moore, i-a spus cine este tatăl, dar l-a rugat să păstreze acest secret toată viața.

Abia la vârsta de 78 de ani, John Constantin Brancusi Moore a hotărât să se lupte pentru a fi recunoscut oficial ca fiu al marelui Brâncuși.

“Cu toate că a locuit ani de zile în cartierul Montparnasse, la mai puţin de un kilometru de atelierul lui Brâncuşi, John nu şi-a văzut tatăl decît o singură dată în viaţă, în 1954, cînd avea 20 de ani. Vera l-a rugat să o ducă cu maşina pînă la atelier. Brâncuşi a deschis uşa, a lăsat-o pe Vera să intre, apoi a închis uşa fără să se uite la cel care rămăsese afară. În momentul acela, John a făcut pe ascuns o fotografie, care a ieşit neclară. Dar a păstrat-o toată viaţa în cutiile cu amintiri”, a declarat regizorul Ionuț Teianu într-un interviu.

„Făcând acest film, am vrut să explorez omul din spatele artistului de geniu. Brâncuşi a trăit o viaţă de om singuratic. Și-a consacrat existenţa sculpturii. Niciodată nu a trăit în cuplu. Relaţia cea mai îndelungată a fost cea cu Vera Moore, mama lui John… Am înţeles că în viaţă e un timp pentru a face fiecare lucru. Dacă nu ne-am ocupat de acel nod la momentul potrivit, mai târziu e, din păcate, imposibil să mai schimbăm cursul vieţii”, a mai spus Ionuț Teianu.

Regizorul român Ionut Teianu, stabilit la Paris, este cunoscut mai ales pentru scenariul filmului “Despre oameni și melci” regizat de Tudor Giurgiu. A mai coregizat, în anul 2006, împreună cu Tatiana Niculescu-Bran, documentarul „For God’s Sake”, despre cazul de la Tanacu. În anul 1990 a realizat un foarte apreciat documentar de școală, „Zile albe” (1990).

Filmul “În căutarea tatălui pierdut” este prezentat de Cinemateca Astra Film, cu sprijinul Transilvania Film, și este disponibil la adresa https://www.youtube.com/user/AstraFilm.

CITEȘTE ȘI: Brâncuşi din eternitate

Foto: Profimedia Images