Povestea lui Quvenzhane Wallis, cea mai tânără actriță nominalizată vreodată la Oscar

De: Gabriela Voicu / 16.01.2013, 15:00
A impresionat cineaștii și cinefilii cu talentul ei și a devenit cea mai tânără actriță nominalizată vreodată la Premiile Oscar: este Quvenzhane Wallis și are doar 9 ani.

Quvenzhané Wallis, în vârstă de 9 ani, ar putea deveni cea mai tânără actriță premiată cu Oscar pentru Cel mai bun rol principal feminin. Ea a primit deja o nominalizare la una dintre cele mai importante gale pre-Oscar, Independent Spirit Awards, a fost invitat de onoare la al saselea eveniment Annual Black Women in Hollywood al revistei Essence și a câștigat recent premiul Critics’ Choice Award la categoria Cel mai bun actor tanar, pentru rolul din pelicula „Beasts of the Southern Wild”, nominalizata si la Oscar in acest an. Filmul mai are patru nominalizări la Independent Spirit Awards.

„Beasts of the Southern Wild”, îndrăgit de critici și de public, a obținut Marele Premiu al Juriului la Festivalul Sundance, dar și Premiul Publicului la Festivalul de la Los Angeles. Producția este și alegerea criticilor „The New York Times” pentru Filmul Anului 2012. Eroina poveștii este Hushpuppy, o fetiță de 6 ani (Quvenzhané Wallis), care locuiește cu tatăl ei (Dwight Henry) pe o insulă amenințată de uragane. Când apele invadează insula și lasă doar rămășite în urmă, Hushpuppy pornește în aventura vieții ei.

„Beasts of the Southern Wild” trailer

CASTINGUL

Quvenzhané avea doar 5 ani când a participat la castingul pentru acest film, fiind aleasă dintre 4.000 de fetițe pentru rolul Hushpuppy. Este pasionată de matematică și nu prea se uită la televizor. Ea nu știa cine este actrița Susan Sarandon, care i-a înmânat un trofeu la o gală din Beverly Hills, luna trecută. „A fost cam așa: OK, am câștigat un premiu. Da, e drăguț, dar trebuie să mă întorc la treburile mele. A trebuit să învăț ce este acela un premiu Oscar”, a povestit tânăra actriță, nonșalant.

„Deși se află pentru prima dată pe un platou de filmare, a memorat toate replicile și a respectat indicațiile regizorale ca o profesionistă”, a declarat actorul Dwight Henry, care îl interpretează pe tatăl personajului lui Quvenzhané Wallis în film. „Are ceva foarte special. Are un viitor strălucit în față- Aștept s-o văd în alte filme și să lucrez din nou cu ea”, a adăugat acesta. Deși toată lumea o apreciază, Quvenzhane mărturisește că și-ar dori să fie dentist, „ca să poată vedea oamenii zâmbind”. Dar, pe de altă parte, i-ar plăcea să continue să joace în filme. Cât despre Oscar… „Nu-mi stă capul la asta”, a spus micuța.

Quvenzhané Wallis (Foto: Hepta)

Quvenzhane Wallis, care se află la primul său rol în filmul „Beasts of the Southern Wild”, a fost nominalizată la categoria Cea mai bună actriță în rol principal, în cadrul ediției din acest an a premiilor Oscar, bătând recordul anterior deținut de Keisha Castle-Hughes, care avea 13 ani când a primit nominalizarea pentru „Whole Rider”, în 2003. Înainte de Keisha, cei mai tineri actori de la Oscaruri au fost Jackie Cooper („Skippy” – 1931), în vârstă de 9 ani, și Justin Henry („Kramer vs. Kramer” – 1979), de 8 ani.

După ce a jucat în „Beasts of the Southern Wild”, Quvenzhane Wallis a intrat în atenția mai multor regizori care i-au oferit diferite roluri, unul dintre acestea fiind cel alături de Paul Giamatti, Brad Pitt și Michael Fassenbender în filmul „Twelve Years a Slave”, regizat de Steve McQueen.

Cea mai tânără nominalizată la Oscar2013 vs. cea mai vârstnică nominalizată la Oscar2013

Tânăra actriță Quvenzhané Wallis a fost nominalizată la Premiile Oscar din acest an alături de Jessica Chastain („Zero Dark Thirty”), Jennifer Lawrence („Silver Linings Playbook”), Naomi Watts („The Impossible”) și Emmanuelle Riva („Amour”). Cea din urmă este, de altfel, cea mai vârstnică actriță nominalizată la Oscar, pentru categoria Cea mai bună actriță. Franțuzoaica are 85 de ani și a surclasat recordul anterior deținut de Jessica Tandy („Driving Miss Daisy” – 1989), care avea 80 de ani.

„Amour”, de Michael Haneke, este marele câștigător din acest an de la Cannes și redă povestea despre iubirea matura dintre o femeie pe moarte și soțul ei, care încearcă să facă față bolii acesteia. Georges (Jean-Louis Trintignant) și Anne (Emmanuelle Riva) sunt doi octogenari, foști profesori de muzică și oameni cultivați. Fiica lor muziciană trăiește în străinătate cu familia ei. Într-o zi, Anne suferă un accident, iar dragostea care leagă cuplul va fi supusă unei încercări dure.

„Amour” se luptă și la categoriile Cel mai bun film și Cel mai bun film străin în cadrul Galei Oscarurilor 2013.

Emmanuelle Riva (Foto: Hepta)

Emmanuelle Riva s-a lansat în 1959 cu „Hiroshima mon amour”, de Alain Resnais. La 86 de ani, pe care îi va împlini chiar în ziua Oscarurilor, aceasta a devenit cea mai vârstnică nominalizată la Oscar depășind recordul actriței Jessica Tandy, care avea 80 de ani când a primit nominalizarea (și tofeul) pentru rolul din „Driving Miss Daisy” (1989).

Ediția din acest an a premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre din Los Angeles, și va fi găzduită de actorul Seth McFarlane. Iată lista completă a nominalizărilor!

Recorduri la Oscar

Cea mai tânără actriță câștigătoare a unui Oscar – Tatum O’Neal, la 10 ani (Cea mai bună actriță în rol secundar, „Paper Moon”, 1973)

Cea mai tânără persoană nominalizată la Oscar – Justin Henry, la 8 ani (Cel mai bun actor în rol secundar, „Kramer vs. Kramer”, 1979)

Cea mai tânără persoană câștigătoare a unui Oscar pentru un rol principal – Marlee Matlin, la 21 de ani (Cea mai bună actriță, „Children of a Lesser God”, 1986)

Cel mai tânăr nominalizat pentru un rol principal – Jackie Cooper, la 9 ani (Cel mai bun actor, „Skippy”, 1931)

Cea mai tânără persoană câștigătoare a unui Oscar – Shirley Temple, la 6 ani, premiată de Academy Juvenile Award (care nu mai există astăzi), în 1934.

Cel mai tânăr câștigător al unui Oscar pentru Cel mai bun regizor – Norman Taurog, la 32 de ani, („Skippy”, 1931)

Cel mai tânăr nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun regizor – John Singleton, la 24 de ani („Boyz n the Hood”, 1991)

Cel mai vârstnic câștigător la categoria Cel mai bun regizor – Clint Eastwood, la 74 de ani („Million Dollar Baby”, 2004)

Cel mai vârstnic nominalizat la categoria Cel mai bun regizor – John Huston, la 79 de ani („Prizzi’s Honor”, 1985)

Cel mai vârstnic câștigător al unui Oscar – Christopher Plummer, la 82 de ani (Cel mai bun actor în rol secundar, „Beginners”, 2011)

Cea mai vârstnică câștigătoare la categoria Cea mai bună actriță – Jessica Tandy, la 80 de ani („Driving Miss Daisy, 1989)

Cel mai vârstnic câștigător la categoria Cel mai bun actor – Henry Fonda, la 76 de ani („On Golden Pond”, 1981)

Cea mai vârstnică persoană nominalizata la Oscar – Gloria Stuart, la 87 de ani (Cea mai bună actritță în rol secundar, „Titanic”, 1997).