Povestea lui Rudolph, renul cu nas rosu

De: Manuela Stoicescu / 17.12.2007, 19:12
Povestea lui Rudolph, renul cu nas rosu
Rudolph s-a nascut in 1939. Traia intr-un satuc de reni si era mereu batjocorit din cauza nasului sau mare si rosu, pana cand intr-o noapte...

Rudolph, renul cu nasucul rosu, s-a nascut in 1939, atunci cand compania Montgomery Ward i-a cerut copywriterului de 34 de ani Robert L. May sa scrie o poveste care ar fi putut atrage cumparatorii de Sarbatori. (Magazinele Montgomery Ward dadeau carti de colorat gratis in fiecare an iar departamentul lui May a considerat ca tiparirea unei carticele proprii ar fi un mod de a scuti bani).

Unii spun ca Robert May ar fi fost un simplu functionar, caruia-i placea sa scrie carti si poezii pentru copii. Oricum ar fi fost, acesta a compus pentru seful sau o poezie numita "Rudolph, renul cu nas rosu". Inspirat de povestea ratustei urate si de propria-i viata, May a construit un personaj slabut, mititel, timid si mereu batjocorit de semenii sai din cauza nasului sau mare si rosu. Prima optiune pentru numele renului a fost Rollo, la care May a renuntat pentru ca i s-a parut prea vesel. S-a gandit si la Reginald, insa acesta suna parca prea "britanic". S-a hotarat apoi la Rudolph si a scris o poveste in versuri.

Cea mai mare grija a lui May era insa faptul ca un nas rosu ar fi putut fi asociat cu betivii. Cateva ilustratii insa i-au convins pe cei de la Montgomery Ward iar cumparatorii au plecat acasa cu peste 2,5 milioane de copii ale poeziei. Pana la sfarsitul lui 1946 se vandusera deja 6 milioane de copii.

Cererea de dupa razboi devenise imensa dar de vreme ce May crease personajul in timp ce era angajat la Montgomery Ward, acestia si-au pastrat drepturile de autor iar May n-a primit nici un ban. Indatorat din cauza facturilor imense cauzate de boala sotiei sale, May l-a convins pe Sewell Avery, presedintele companiei, sa-i transfere in 1947 drepturile de autor.

"Rudolph, renul cu nas rosu" a fost tiparit oficial in 1947 si transformat intr-un film de animatie de un minut. Adevarata frenezie a izbucnit insa cand Johnny Marks, cumnatul lui May a compus un cantec care il avea in centru pe micul ren. Cantecul, interpretat de Gene Autry s-a vandut apoi in doua milioane de exemplare si a devenit unul dintre cele mai bine vandute cantece ale tuturor timpurilor.

Creatorul lui Rudolph si-a dat demisia in 1951 si a petrecut sapte ani ocupandu-se de personajul sau. S-a intors apoi la Montgomery Ward, unde a lucrat pana in 1971. May a murit in 1976.

In povestea lui May, Rudolph nu era unul dintre renii lui Mos Craciun. El traia intr-un sat de reni, era mereu batjocorit pentru nasul sau mare si rosu iar parintilor lui le era rusine cu el. Cu toate acestea Rudolph era un fiu iubitor si responsabil. Mos Craciun l-a descoperit pe Rudolph atunci cand i-a vazut nasul stralucind pe cand aseza cadourile sub brad in casuta sa. Ingrijorat ca ceata-l va impedica sa duca si celelalte cadouri, Mosul l-a luat pe Rudolph ca ajutor. De atunci, alaturi de Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner si Blitzen, Rudolph colinda lumea, luminand calea mosului in noaptea de Craciun.