Povestea unei albine

De: Mioara Tronaru / 17.12.2007, 00:00
Povestea unei albine
Albina Barry Bee Benson tocmai a absolvit facultatea şi perspectivele nu-i plac deloc! Îşi poate petrece restul vieţii lucrînd în fabrica de miere... Nu prea e genu’ lui de viaţă. La prima ieşire pe teren, Barry încalcă cea mai importantă regulă a stupului: vorbeşte cu un om. Şi astfel află că oamenii comercializează mierea albinelor. Motiv de a intenta proces speciei umane.
De zece ani, show-ul lui Jerry Seinfeld s-a încheiat, dar actorul continuă să încaseze bani pentru că numeroase televiziuni îl difuzează încă. Numai în ultimul an i-au intrat în cont 60 de milioane de dolari, plasîndu-l pe primul loc în topul ”Forbes” al celor mai bine plătiţi actori şi făcîndu-i pe cîrcotaşi să spună că e singurul actor care ia bani fără să facă nimic. Tot de vreo zece ani, Jeffrey Katzenberg, directorul DreamWorks Animation, îl tot curtează pentru a-l introduce în lumea animaţiei. Cam fără succes. Îngerul cel bun s-a numit Steven Spielberg, care, în timpul unei cine, l-a prins pe Jerry Seinfeld zicînd că i-ar plăcea să facă un film despre albine. Telefonul direct a funcţionat aproape instantaneu: Spielberg l-a sunat pe Katzenberg, a doua zi Katzenberg l-a sunat pe Seinfeld. Şi-a suflecat mînecile şi s-a pus pe treabă: producţie, scenariu, băgat nasul în toate treburile: montaj, repetiţii cu actorii, pus la muncă desenatorii… Peste 900 de schiţe au fost aruncate pînă s-a ajuns la forma finală a lui Barry Bee Benson.
Înţepături… de albinuţe!
  • Numele personajului inter­pretat de Jerry Seinfeld, Barry B. Benson, vine de la primul serial în care a jucat actorul, ”Benson”
  • Bee Movie erau denumite filmele cu buget mic în epoca de aur a Hollywood-ului
  • Bascheţii, galben cu negru, pe care-i poartă albinuţa, sînt un omagiu adus pasiunii lui Seinfeld pentru acest tip de încălţări (din care are mai mult de 500 de perechi, toate albe)
  • La festivalul de la Cannes, actorul, costumat în albină, a sărit de pe acoperişul hotelului Martinez, prins doar într-un cablu, ca reclamă pentru film
  • Scenograful Alex McDowell a ales ca model pentru realizarea stupului perfect un loc de vis în opoziţie cu lumea periculoasă şi dezorganizată din jur: aeroportul JFK din New York
  • Pentru a o prinde pe Renée Zellweger, Jeffrey Katzenberg a aranjat un pic locurile la premiera ”Shark Tale”, astfel că Renée a primit un loc chiar lîngă Jerry Seinfeld, care a bătut-o la cap
  • S-au folosit drept consultanţi apicultori. Seinfeld însuşi a vizitat o prisacă
  • Fiecare personaj a fost filmat separat şi apoi s-au reunit per­so­najele într-o singură imagine
  • 100 de oameni au asigurat efectele vizuale
  • Deviza filmului a fost ”Thinking bee!”, ceea ce însemna lucru în echipă şi bine făcut. ”Intrasem atît de bine în acest rol încît începuse să ne fie frică să mîncăm miere, căci ştiam ce efort înseamnă aceasta pentru albine, şi vedeam numai hexa­goane şi linii”, se confesează regizorul Simon J. Smith.
Premiera 21 decembrie
TO: Bee Movie. Producţie SUA, 2007. R: Stephen Hickner, Simon J. Smith. Voci: Jerry Seinfeld, Renée Zellweger, Matthew Broderick, Patrick Warburton, John Goodman, Chris Rock, Kathy Bates.
Distribuit de Ro Image 2000.
Avanpremiera la Cinema Pro, joi, 20.12, la ora 21.00