Prabusirea elicopterului SMURD, anchetata de procurorii militari

Apropo.ro / 26.12.2006, 13:49
Prabusirea elicopterului SMURD, anchetata de procurorii militari
Prabusirea elicopterului SMURD Târgu Mures, în judetul Bistrita-Nasaud, la sfârsitul saptamânii trecute, soldat cu ranirea pilotului si copilotului si distrugerea aproape totala a aparatului de zbor, este anchetata de procurorii militari. Prim-procurorul


Prabusirea elicopterului SMURD Târgu Mures, în judetul Bistrita-Nasaud, la sfârsitul saptamânii trecute, soldat cu ranirea pilotului si copilotului si distrugerea aproape totala a aparatului de zbor, este anchetata de procurorii militari.

Prim-procurorul militar adjunct Viorel Siserman, de la Parchetul Militar Cluj, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, ca elicopterul SMURD Târgu Mures este distrus în proportie de 95 la suta, incidentul fiind cercetat si ca accident de munca, întrucât cei patru membri ai echipajului se aflau în timpul serviciului.

Colonelul magistrat Viorel Siserman a precizat ca a fost vorba despre o prabusire, însa a refuzat sa ofere alte detalii pâna la finalizarea anchetei, adaugând doar ca pilotul si copilotul au fost audiati la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, din Capitala, de catre procurorul militar Dan Voinea.

La rândul sau, generalul Dan Voinea, a declarat pentru MEDIAFAX ca i-a audiat pe pilot si copilot la spitalul Floreasca, urmând sa trimita concluziile la Cluj, unde se va face ancheta si se va întocmi raportul privind cauzele accidentului.

Elicopterul, dat în folosinta în urma cu doi ani, a avut un accident sâmbata, în jurul orei 13.30, în judetul Bistrita-Nasaud. Potrivit doctorului SMURD Cristian Boeriu, elicopterul se îndrepta pentru o interventie la Vatra Dornei.

Cei patru membri ai echipajului aflat în elicopterul implicat în incidentul aviatic au fost gasiti în aceeasi zi, în jurul orei 18.30, în Muntii Bârgaului, la aproximativ cinci kilometri de drumul national care duce spre Pasul Tihuta. Ei au fost cautati de peste 50 de pompieri, politisti, echipaje SMURD si jandarmi montani. Potrivit salvatorilor, operatiunile de cautare au durat aproximativ patru ore si s-au desfasurat cu dificultate din cauza terenului accidentat si a întunericului.

Echipajul a fost gasit pe Vârful Casaru, Poiana Tomnaticului, la circa cinci kilometri distanta de drumul national care duce spre Pasul Tihuta. Ei se aflau lânga un foc pe care îl facusera ca sa se încalzeasca întrucât în zona este foarte frig.

Echipajele si cei patru membri ai elicopterului au strabatut un drum accidentat pâna lânga Piatra Fântânele, din apropierea Pasului Tihuta, unde au fost asteptati de ambulante SMURD, echipaje de politie si pompieri, precum si jandarmi.

Medicul si asistentul de pe elicopter au ajuns acasa, la Târgu Mures, în noaptea de sâmbata spre duminica, în timp ce pilotul si copilotul, care sunt bucuresteni, au fost transportati în Capitala, sub supraveghere medicala, cu un avion care a adus o pacienta din Cehia.

Potrivit coordonatorului SMURD Târgu Mures, Raed Arafat, copilotul a suferit o fractura de brat care necesita interventia chirurgicala.

Acesta este cel de-al doilea aparat cu care se prabuseste un echipaj al SMURD Târgu Mures, dupa cel cazut la Cojocna, judetul Cluj, în martie 2003. Elicopterul SMURD ultraperformant, donat de Ministerul Sanatatii Spitalului Clinic Judetean Mures si hangarul acestuia au fost inaugurate oficial în 20 ianuarie 2005, la Târgu Mures.

Coordonatorul SMURD Târgu Mures, dr. Raed Arafat, declara atunci ca elicopterul achizitionat de Ministerul Sanatatii, operat împreuna cu MAI, este dotat cu echipament pentru orice pacient critic si echipament de salvare montana.

Elicopterul de ultima generatie, care a valorat aproximativ 4,2 milioane de euro si a fost fabricat în 2003, a fost achizitionat de la o companie germana si repartizat Spitalului Clinic Judetean Mures, care se ocupa de partea administrativa, iar SMURD Târgu Mures folosea pentru interventiile în cazurile medicale de urgenta si acordarea asistentei la locul accidentului. Elicopterul a fost repartizat Spitalului Judetean Mures în urma mai multor interventii facute la nivel central de factorii responsabili judeteni dupa prabusirea, în urma cu mai bine de trei ani, a elicopterului SMURD Târgu Mures în comuna clujeana Cojocna, accident soldat cu moartea a patru angajati ai SMURD.

Un elicopter similar a fost repartizat si Clinicii de Oncologie de la Fundeni.

Mediafax