Prăbușirea Imperiului Incaș

De: Carmen Ulian / 17.02.2015, 22:35
Prăbușirea Imperiului Incaș
Imperiul Incaș, un popor de războinici, se întindea pe cel puțin 3000 de km pătrați, în America de Sud.

În 1531, conchistadorul Francisco Pizarro debarca pe locul în care se găsește astăzi Ecuadorul. Deținea un imperiu care se întindea pe circa 3000 de kilometri pătrați, de/a lungul coastei Americii de Sud. Acesta era Imperiul Incaș.

Cu aproape 16 milioane de oameni, Imperiul Incaș era mai mare decât oricare alt Imperiu din Europa la acea vreme.

Depozitele regale aveau provizii ca nimeni să nu facă foamea, aveau drumuri bune pentru a se deplasa în oricare parte a regatului, aveau mesageri care mergeau în fiecare sat și pe unde mai era nevoie.

Francisco sosise cu gândul de a lua bogățiile pe care le urma să le găsească și să creștinizeze populația. El a debarcat împreună cu 180 de soldați. Acolo a dat peste Huascar care se războia cu fratele său vitreg, Atahualpa. Fratele vitreg l-a învins pe Huascar în război și i-a luat tot ce deținea acesta.

Pizarro nu a stat degeaba, ci a pus la cale o înșelătorie prin care să obțină ceea ce dorea. Între timp, Huascar a fost capturat și ucis, iar Pizarro l-a omorât pe Atahualpa, în 1533. Acum Împeriul Incaș nu avea un conducător și nu putea opune rezistență spaniolilor.

Oamenii erau acum cu moralul la pământ, unii chiar au părăsit locul. Acum spaniolii erau cei care dădeau ordine și puseseră mâna pe minele incașe. Au pus locuitorii să lucreze în mine pentru ei, au neglijat agricultura. Mulți indieni americani au murit de oboseală și lipsa hranei. În acest mod, Imperiul Incaș a cunoscut prăbușirea. Se întâmpla pe la 1751.

Mulți indieni au supraviețuit acestei grele perioade, iar descendenții lor formează acum majoritatea populațiilor din Ecuador, Peru, Bolivia.