Pravda: Romania va castiga la Haga

Apropo.ro / 26.09.2008, 16:44
Pravda: Romania va castiga la Haga
Ucraina va pierde zacamintele importante de petrol si gaze naturale de langa Insula Serpilor in favoarea Romaniei

Romania va castiga litigiul de la Haga impotriva Ucrainei, sustine un articol publicat de Pravda.

"Vantul bate dinspre Vest. Daca in cazurile precedente de conflict intre Ucraina si Rusia, Occidentul s-a situat de partea Kievului, in actuala disputa cu Bucurestiul, Vestul sprijina Romania", a declarat Vladimir Jarihin, director-adjunct al Institutului pentru tarile CSI din Moscova.

"Daca instanta internationala va recunoaste formatiunea maritima drept o stanca – asa cum insista Bucurestiul – atunci suprafata platoului continental al Ucrainei se diminueaza de trei ori. Daca CIJ decide ca Insula Serpilor este totusi o insula atunci situatia se inverseaza. Pretul disputei – cel putin 10 milioane de tone de petrol si 10 miliarde metri cubi de gaze naturale", a explicat politologul ucrainean Vladimir Scaciko.

O decizie a CIJ in favoarea Romaniei ar putea provoca o criza politica cu efecte imprevizibile in Ucraina. Cel mai probabil, impotriva presedintelui Iuscenko se va declansa procedura de destituire, asa cum deja au amenintat comunistii din parlamentul de la Kiev, intrucat "tacerea sa" a fost calificata drept tradarea intereselor nationale.