Premiera în tratarea leziunilor spinale

Apropo.ro / 10.01.2005, 11:11
Premiera în tratarea leziunilor spinale
Chirurgii ruși susțin ca au reușit sa repare în premiera leziuni ale maduvei spinarii folosind celule-sușa prelevate din mucoasa nazala a pacienților, transmite site-ul Ananova. Echipa de la Moscova susține ca este pentru prima oara cînd s-a reușit tratarea

Chirurgii ruși susțin ca au reușit sa repare în premiera leziuni ale maduvei spinarii folosind celule-sușa prelevate din mucoasa nazala a pacienților, transmite site-ul Ananova.

Echipa de la Moscova susține ca este pentru prima oara cînd s-a reușit tratarea unor leziuni foarte severe ale maduvei spinarii prin regenerarea țesuturilor nervoase. Chirurgii spun ca au efectuat șase asemenea operații și toate au avut succes.

Pacienți despre care se credea ca vor fi paralizați pe viața au fost în stare sa faca primii pași dupa operație și vor putea avea în curînd o viața normala, relateaza publicația moscovita Trud.

Pîna în prezent se credea ca celulele nervoase ale maduvei spinarii nu se pot regenera și nu pot fi înlocuite, dar profesorul Andrei Brjuchowski susține ca poate demonstra contrariul. El a prelevat celule-sușa din mucoasa nazala a pacienților, apoi le-a injectat treptat în zonele afectate ale maduvei spinarii, regenerînd vertebra cu vertebra.

„Nicaieri în lume nu s-a mai realizat așa ceva”, spune dr. Brjuchowski de la Centrul de Oncologie „Nikolai Blochin” din Moscova.

Mediafax