Premieră mondială: Arhipeleagul Tokelau este alimentat numai cu energie solară

De: Marian Andrei / 07.11.2012, 13:40
Premieră mondială: Arhipeleagul Tokelau este alimentat numai cu energie solară
Arhipelagul Tokelau din Noua Zeelandă este primul teritoriu din lume care este alimentat, începând de azi, exclusiv cu energie solară.

Înainte de finalizarea proiectului de alimentare cu ajutorul energiei solare, cei aproximativ 1.500 de locuitori de pe cei trei atoli care compun arhipeleagul își asigurau necesarul de energie cu ajutorul generatoarelor de curent diesel.

Aceste generatoare, pe lângă faptul că nu erau „prietenoase” cu mediul, poluând atmosfera, costau guvernul Noii Zeelande, de care aparțin cele trei insulițe, aproximativ 875.000 de dolari anual.

Pentru construirea panourilor fotovoltaice, care începând de astăzi vor aproviziona cu energie locuitorii de pe arhipelag, s-au cheltuit 7 milioane de dolari.

Purtătorul de cuvânt al PowerSmart Solar, firma care a realizat proiectul, a declarat că este mândru de realizarea sa, care va permite ca banii care se cheltuiau pentru cumpărarea motorinei vor putea fi acum direcționați către proiecte sociale, pentru îmbunătățirea vieții localnicilor.