PREMIERĂ‚ pe Aeroportul „Henri Coandă”: A fost inaugurat un sistem pentru detectarea materialelor radioactive

Apropo.ro / 22.07.2015, 00:00
PREMIERĂ‚ pe Aeroportul
Un sistem pentru detectarea materialelor nucleare și radioactive a fost inaugurat, miercuri, în premieră, pe Aeroportul "Henri Coandă" Otopeni, în condițiile în care, în România, astfel de echipamente existau până acum doar în punctele rutiere pentru trecerea frontierei, în porturi și gări.

Sistemul a fost donat României de către SUA, în cadrul programului privind detecția și descurajarea contrabandei nucleare, derulat de autoritățile americane în parteneriat cu România.

Cu ajutorul aparaturii de ultimă generație, polițiștii de frontieră pot depista imediat materialele radioactive sau nucleare ascunse în autoturisme sau în bagaje.

La nivel național funcționează deja 60 de astfel de sisteme mobile de detecție a radiațiilor, după ce, începând cu anul 2008, guvernul SUA a investit peste 20 de milioane de dolari în echipamente și în instruirea polițiștilor care le folosesc.

Astfel, din 2009 și până în prezent, în România au fost scanate aproximativ zece milioane de mașini, pietoni și containere cu marfă.

Ceremonia de inaugurare a sistemului de pe Aeroportul „Henri Coandă” Otopeni a avut loc în prezența vicepremierului pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, și a însărcinatului cu afaceri ad-interim al SUA la București, Duane Butcher.

Oficialul american a anunțat că SUA vor continua să doteze autoritățile din România cu echipamente de acest gen.

„În 2016, vom asigura monitoare portal pentru radiații (RPM) în locații importante de pe frontierele cu Ucraina, Moldova și Bulgaria”, a declarat Butcher.

Vicepremierul Gabriel Oprea a spus că aceasta este o măsură care ține de interesul național și de obiectivele strategice, care vine să consolideze statutul României de țară care a îndeplinit toate condițiile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen.

„Sistemul inaugurat astăzi este instalat într-o zonă strategică a României, Aeroportul Internațional «Henri Coandă» fiind principala poartă națională de tranzit al mărfurilor pe cale aeriană. În contextul creșterii volumului de mărfuri care trec prin acest punct Cargo, un asemenea sistem modern este un plus de siguranță pentru cetățenii noștri. Vreau să subliniez sprijinul consistent pe care Statele Unite ale Americii l-au acordat României atât pentru implementarea acestui sistem, cât și pentru instruirea polițiștilor de frontieră care îl utilizează”, a declarat Oprea.