Premieră pentru România: Un salvamontist și un alpinist au urcat pe schiuri vârful Muztagh Ata (7.546 m), din Tibet

Apropo.ro / 05.08.2015, 13:00
Premieră pentru România: Un salvamontist și un alpinist au urcat pe schiuri vârful Muztagh Ata (7.546 m), din Tibet
Un salvamontist din Zărnești, Ciprian Lolu, și alpinistul bucureștean Horea Popescu au reușit să urce pe schiuri vârful Muztagh Ata (7.546 de metri), al doilea din Tibet ca înălțime, cei doi înregistrând astfel o premieră națională în schi-alpinism, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Salvatorul montan Ciprian Lolu și alpinistul Horea Popescu au stabilit, în luna iulie, o premieră națională în schi-alpinism: urcarea pe schiuri de tură a vârfului Muztagh Ata. Acesta este al doilea vârf, ca înălțime, din creasta nordică a platoului tibetan, având 7.546 de metri.

Expediția pentru cucerirea vârfului a pornit la începutul lunii iulie, iar în 16 iulie, după mai bine de două săptămâni de aclimatizare, Ciprian Lolu a atins singur vârful Muztagh Ata. A doua zi, el s-a reîntors pe vârf alături de alpinistul bucureștean Horea Popescu.

„Acum șapte ani, când am ajuns pe vârful Khan Tengri, de 7.010 metri, am zis clar că mai vreau un vârf de 7.000 metri, dar pe schiuri. Am ales Muztagh Ata, pentru că din România nu a mai urcat nimeni pe el. Visul s-a conturat după o propunere venită cu un an în urmă, de la Horea”, a afirmat Ciprian Lolu.

Ciprian Lolu este salvator montan la Salvamont Zărnești, instructor de salvamont, ghid montan și monitor de schi-alpinism.