Premiere:

Apropo.ro / 06.01.2004, 12:59
Premiere:
Polar Expres/The Polar Express Producție SUA, 2004 R: Robert Zemeckis. Voci: Tom Hanks, Leslie Harter Zemeckis, Daryl Sabara, Eddie Deezen. Distribuit de InterComFilm România Un baiețel care nu știe precis daca sa creada sau nu în Moș

Polar Expres/The Polar Express
Producție SUA, 2004
R: Robert Zemeckis.
Voci: Tom Hanks, Leslie Harter Zemeckis, Daryl Sabara, Eddie Deezen.
Distribuit de InterComFilm România

Un baiețel care nu știe precis daca sa creada sau nu în Moș Craciun se baga în pat în seara magica a sarbatorii cu speranța ca în cele din urma va auzi clinchetul clopoțeilor și îl va vedea pe mirificul personaj aducîndu-i un dar. Însa marea sarbatoare îi va aduce mult mai mult decît a sperat, pentru ca, la puțin timp dupa ce pune capul pe perna, baiatul vede cu uimire o locomotiva adevarata, cu o garnitura de tren stralucitoare, în care e invitat sa urce. Alaturîndu-se mai multor copii în pijamale și papuci, el va face o calatorie uluitoare pîna la Polul Nord, pe parcursul careia va învața multe despre credința și miracole, veselie și jucarii, despre puterea imaginației și despre capacitatea de a-ți deschide inima spre ceilalți. Tom Hanks, care joaca mai multe roluri (conducatorul trenului, tatal baiatului, baiatul însuși – care își amintește toata aceasta aventura -, Hobo, Scrooge șI Moș Craciun) a spus ca știe pe dinafara aceasta poveste clasica, pe care le-a citit-o copiilor lui de nenumarate ori la culcare. Filmul se caracterizeaza printr-o abundența de efecte speciale, realizate dupa metoda numita „performance capture”, care consta în transformarea mișcarilor actorilor în desen animat, cu ajutorul computerului. Filmul a avut un buget considerabil (150.000.000 $), iar de la premiera americana din 14 noiembrie pîna în prezent a încasat – în Statele Unite – 109.826.809 $.

Sindromul Timișoara/Manipularea
Producție România-Franța, 2004.
R: Marius Th. Barna.
Cu: Christine Boisson, Dan Condurache, Ioana Macarie, Thibault de Montalambert, Șerban Ionescu, Florin Zamfirescu.
Distribuit de Nautilus

Realizat dupa un scenariu semnat de Mihai Creanga și Marius Theodor Barna, filmul are drept pretext al acțiunii dramaticele evenimente petrecute la Timișoara în 1989. La noua ani de la Revoluția româna, Christine Saubert, directoarea unei agenții de presa din Paris este vizitata de un chirurg român care cere azil politic în Franța. Acesta îi arata Christinei cîteva fotografii care incrimineaza securitatea de la Timișoara, facute de fostul ei iubit, Julien le Bris, prezent la Timișoara în acele zile și disparut în condiții neelucidate. Hotarîta sa afle ce s-a întîmplat cu el, Christine pleaca în România. Imaginea unui personaj care apare într-o fotografie alaturi de Julien o tulbura și mai mult, rascolindu-i amintirile. Este vorba despre Sebastiana, o tînara despre care Christine afla ca a fost ghida și iubita lui. Documentîndu-se asupra evenimentelor de atunci, Christine descopera un amestec de adevaruri și minciuni despre Revoluție, grupate apoi sub denumirea generica „Sindromul Timișoara”.

Garden State/Garden State
Producție SUA, 2004
R: Zach Braff.
Cu: Zach Braff, Natalie Portman, Ian Holm, Peter Sarsgaard, Alex Burns.
Distribuit de Glob Com Media

Cum sa redescoperi lumea în trei zile! În fiecare an, filmele cu bugete impresionante produse la Hollywood au o alternativa: filmele independente. Acestea reușesc sa țina piept marilor producții prin cîteva atuuri bine definite: originalitate, caracter necomercial, profunzime, dialoguri convingatoare și distribuții nu neaparat sonore, dar perfect funcționale. Este și cazul acestui „Garden State”, un film foarte cald și total lipsit de ifose, nominalizat deja la Marele premiu al juriului la Festivalul de Sundance. Plecat de ani de zile din Garden State, orașul sau natal, Andrew Largeman, actor de televiziune cu ceva succes în Los Angeles, se întoarce acolo pentru a lua parte la înmormîntarea mamei lui. Pe drum, el își recapituleaza viața dusa în ultimii ani, în care a trait ca în vis, fiind veșnic sub efectul pastilelor de litiu pe care le ia de la o vîrsta frageda, în urma unui eveniment dramatic survenit în copilarie. Refuzînd sa se mai îndoape cu medicamente, el e curios sa vada cum e sa traiești liber și sa afle daca poate simți precum cei din jur. Vizita în locurile copilariei, cele cîteva ore petrecute în compania foștilor tovarași de joaca și mai ales noua cunoștința pe care o face îi vor da însa toate așteptarile peste cap. Frumoasa și inteligenta Sam, o adolescenta plina de caldura, farmec și imaginație, se va apropia nesperat de el, aratîndu-i cum sa sfideze tot ce e dramatic în trecutul sau și învațîndu-l sa se bucure de culorile și prospețimea vieții. Ieșit din crisalida sa bolnavicioasa, Andrew va face o alegere care îl va surprinde și pe elÂ… OceanÂ’s 12 – Unsprezece + una/Ocean’s Twelve
Producție SUA, 2004.
R: Steven Soderbergh.
Cu: George Clooney, Brad Pitt, Julia Roberts, Catherine Zeta-Jones, Andy Garcia, Matt Damon, Robbie Coltrane, Casey Affleck, Bernie Mac, Don Cheadle, Elliott Gould, Jeroen Krabbe, Vincent Cassel.
Distribuit de InterComFilm România

Aventurile stilatului spargator Danny Ocean și ale complicilor sai revin pe ecrane într-o distribuție și mai spectaculoasa (daca se poate!) decît în precedentul film. De data aceasta, Danny își strînge oamenii pentru a organiza o spargere și mai dificila. Banda trebuie sa dea lovitura în trei locuri diferite – Roma, Londra și Amsterdam – în timp ce bancherul Terry Benedict e pe urmele lor, spumegînd de furie și dornic de razbunare dupa dușul rece administrat de Ocean și oamenii lui. În toata povestea mai apar un francez misterios, un supermodel, cîțiva chinezi și o tînara care e „însoțitoarea lui Bruce Willis”. Va reuși gașca superinventiva sa se autodepașeasca sau razbunatorul Benedict va avea cîștig de cauza? Dupa derularea genericului de început pariurile sînt facute și nu va ramîne decît sa va destindeți cu un film la fel de alert și ingenios ca primul din serie. Filmul a beneficiat de un buget de 85.000.000 $. Premiera în Statele Unite are loc pe 10 decembrie, cu doar o saptamîna înainte de cea din România.

Fetița din Jersey/Jersey Girl
Producție SUA, 2004.
R: Kevin Smith.
Cu: Ben Affleck, Raquel Castro, Liv Tyler, Jennifer Lopez, George Carlin, Stephen Root.
Distribuit de Prooptiki România

Ben Affleck e un tata în încurcatura! Dupa ce a jucat soldați îndragostiți, agenți FBI, supereroi imbatabili sau avocați plini de bani, Ben Affleck plonjeaza într-un rol în care are ca partenera oÂ… fetița fața de care trebuie sa-și ia în serios responsabilitațile de tatic. În film îi mai dau replica fosta iubita, Jennifer Lopez, ștearsa cu precauție de pe afișele filmului și frumoasa Liv Tyler, care i-a fost iubita doar pe ecran, în „Armaggedon”. Ollie Trinke are mare succes în cariera, o soție frumoasa și iubitoare și un copil pe cale sa se nasca. Însa destinul îi da o lovitura crunta cînd nevasta lui moare la naștere, iar el cade într-o depresie care îl face sa-și piarda serviciul și sa-și urasca propria viața. În final, responsabilitațile ridicate de fetița lui, ajutorul tatalui sau și întîlnirea cu frumoasa Maya îl vor repune în mod neașteptat pe linia de plutire.

Viața e un miracol/Kad je zivot bio cudo (La Vie est un miracle)
Producție Iugoslavia-Franța, 2004.
R: Emir Kusturica.
Cu: Slavko Stimac, Natasa Solak, Vesna Trivalic, Vuk Kostic, Aleksandar Bercek, Stribor Kusturica.
Distribuit de Independența Film

Ce poate fi mai bun pentru un orașel liniștit de la granița decît o cale ferata care sa aduca valuri de turiști? Și ce poate fi mai rau pentru turism decît razboiul? Inginerul Luka, trimis într-un orașel aflat la granița dintre Bosnia și Serbia sa construiasca tocmai calea ferata cu pricina, va afla pe pielea lui atît efectele unui turism prosper, cît șI ale unui razboi salbatic ca toate razboaiele. Dupa izbucnirea razboiului, fiul sau, Milos, un adolescent foarte talentat la fotbal, este luat prizonier, iar nevasta lui, Jadranka, o cîntareața extravaganta, fuge cu un muzicant ungur. Disperat din cauza atîtor catastrofe, Luka are o idee pe cît de nebuneasca, pe atît de ingenioasa: sa o ia prizoniera pe Sabaha, o asistenta medicala aflata în serviciul inamicilor, pentru a o schimba cu baiatul lui. Numai ca socoteala de-acasa nu se potrivește cu cea din tîrg și Luka se îndragostește de Sabaha. Considerat de unii manierist, de alții cea mai buna pelicula a regizorului, filmul este în orice caz o noua mostra de extravaganța vizuala, filmari insolite și muzica originala (cu care Kusturica ne-a obișnuit deja), ce propune spectatorului înca o poveste tragi-comica și inimitabila, ce nu poate lasa indiferent pe nimeni.

Ultima secvența/The Last Shot – Providence
Producție SUA, 2004.
R: Jeff Nathanson.
Cu: Matthew Broderick, Alec Baldwin, Tony Collette, Tony Shalhoub, Calista Flockhart, Ray Liotta, Joan Cusack.
Distribuit de Glob Com Media

Satul de misiunile de mîna a treia în care e trimis, agentul FBI Joe Devine intuiește ca poate da lovitura cu noua sa însarcinare: sa-i întinda o cursa celebrului mafiot John Gotti. Pentru a-și asigura reușita, el trebuie sa se dea drept producator la Hollywood și sa pretinda ca va finanța o pelicula în care vor fi dezvaluite toate afacerile murdare ale mafioților. Mai mult, ingredientul-cheie al reușitei este identificarea unui regizor cît mai credul, pe care sa-l convinga ca e producator. Acesta apare în persoana entuziastului Steven Schatz, care mușca momeala, impresionat de aerele de așa-zis cunoscator pe care și le da Joe Devine. Totul merge bine, pîna cînd falsul producator pretinde ca filmarile scenelor din deșert sa se faca în orașÂ… Filmul rezista în primul rînd prin șirul de gaguri, pe alocuri destul de rudimentare, figura inocenta a lui Matthew Broderick (specializat în astfel de personaje), precum și prin personajele secundare (jucate de Tony Collette, Tony Shalhoub sau Joan Cusack) care va vor stîrni hohote de rîs.

Pinocchio 3000/Pinocchio 3000 – P3K
Producție Spania-Franța-Canada, 2004.
Voci: Whoopi Goldberg, Howie Mandel, Malcolm McDowell, Sonja Ball, Emilio Freixas.
Distribuit de România Film și ProRom

Anul 3000. In ultra-modernul oras Scamboville, Geppetto traieste intr-o casa saracacioasa cu o mica gradina ascunsa intre turnuri si ecrane video gigantice. Un singur lucru lipseste din viata sa: un fiu. Ajutat de asistentul sau credincios, Spencer – cyborg-ul pinguin si de Cyberina, o zana holografica, Geppetto il creaza pe Pinocchio, un prototip de super-robot, „echipat” cu emotii si toate acestea datorita microprocesorului P3K.

Povestea unui Rechin/Shark Tale
Productie Producție SUA, 2004.
R: Bibo Bergeron, Vicky Jenson
Voci: Robert De Niro (Don Lino), Will Smith (Oscar), Renee Zellweger (Angie), Angelina Jolie (Lola), Jack Black (Lenny), Martin Scorsese (Sykes), Ziggy Marley (Ernie), Michael Imperioli (Frankie), Peter Falk (Don Feinberg).
Premiera: 10 decembrie.
Distribuit de Ro Image 2000

Cînd peștele cel mic trebuie sa-l înghita pe cel mare! Dupa simpaticul și îndragitul „În cautarea lui Nemo”, luna decembrie ne aduce un nou film de animație care se petrece în lumea subacvatica și ai carui eroi sînt, evident, peștii și vietațile marine de toate calibrele. Cu o distribuție impresionanta și o poveste din care nu lipsesc conflicte întreÂ… mafioți, filmul a fost un mare succes peste ocean, unde a obținut deja încasari de doua ori mai mari fața de buget.

Exorcist: Începutul/Exorcist: The Beginning
Producție SUA, 2004.
R: Renny Harlin.
Cu: Stellan Skarsgard, Izabella Scorupco, James DÂ’Arcy, Remy Sweeney, Julian Wadham.
Distribuit de: InterComFilm România

Un clasic al filmului revine pe ecrane, însa fara forța de altadata! Realizat de Renny Harlin, regizor cunoscut pentru filme de acțiune precum „Cliffhanger”, „Cutthroat Island” sau „Sarutul dulce al razbunarii”, filmul readuce în atenție una dintre cele mai terifiante și rascolitoare teme ale cinematografului, lansata în 1973 printr-un horror devenit clasic: „Exorcistul”.

Andreea Chiriac

Tags: