Premiere la Guvern

Apropo.ro / 04.12.2001, 11:00
Premiere la Guvern
Sportivii si antrenorii vor fi recompensati la Palatul Victoria pentru performantele realizate la Mondialele de la Gent La dorinta primului ministru Adrian Nastase, festivitatea de premiere de catre MTS a gimnastilor si antrenorilor dupa CM din Belgia va fi organizata în aceasta seara


Sportivii si antrenorii vor fi recompensati la Palatul Victoria pentru performantele realizate la Mondialele de la Gent

La dorinta primului ministru Adrian Nastase, festivitatea de premiere de catre MTS a gimnastilor si antrenorilor dupa CM din Belgia va fi organizata în aceasta seara la Palatul Victoria. Este pentru a doua oara dupa 1989 cînd sportivii sînt recompensati în sediul Guvernului, în prezenta premierului. Prima data s-a întîmplat în 1996, dupa Jocurile Olimpice de la Atlanta, cînd medaliatii au fost premiati de Nicolae Vacaroiu.

Întîrzierea de o luna cu care are loc aceasta festivitate a fost cauzata de nemultumirile antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang fata de sistemul de premiere. În urma cu trei saptamîni, cei doi tehnicieni au declarat ca vor parasi lotul national feminin de gimnastica fiindca nu admit ca ei sa fie mai prost recompensati decît sportivele.

În timp ce Andreea Raducan, care cucerise la Gent trei medalii de aur si doua de bronz, urma sa intre în posesia a 884 de milioane de lei, Belu si Bitang ar fi primit, în conformitate cu legea, maximum 316 milioane. Ei au revenit însa asupra deciziei în momentul în care primul ministru a anuntat în sedinta de Guvern ca va suplimenta cu un miliard de lei fondul de premiere special pentru antrenori.

De asemenea, Adrian Nastase a aprobat schimbarea sistemului de premiere a tehnicienilor, care sa tina seama atît de numarul de sportivi pregatiti, cît si de cel al medaliilor cucerite de acestia.

Astfel, azi, Belu va fi recompensat cu suma de 694 de milioane de lei, iar Bitang cu 580 de milioane de lei. În schimb, dintre gimnaste, doar Andreea Raducan va primi premiul cuvenit în proportie de suta de la suta.

Restul de cinci fete, componente ale echipei României care a cucerit aurul mondial, vor primi mai putin decît premiul pe care-l putea oferi ministerul, cel de 252 de milioane de lei. Sumele au fost stabilite de Federatia Româna de Gimnastica, în functie, dupa cum a declarat Mariana Bitang, de contributia fiecarei gimnaste la obtinerea titlului. În timp ce Sabina Cojocar va intra în posesia a 266 milioane lei, Loredana Boboc a ramas cea mai slab cotata, cu 63 de milioane de lei.

Premiile retusate acordate de MTS
Andreea Raducan gimnasta 884 milioane lei
Sabina Cojocar gimnasta 266 milioane lei
Silvia Stroescu gimnasta 189 milioane lei
Andreea Ulmeanu gimnasta 148 milioane lei
Andreea Ionescu gimnasta 94 milioane lei
Loredana Boboc gimnasta 63 milioane lei
Marian Dragulescu gimnast 522 milioane lei
Marius Urzica gimnast 270 milioane lei
Octavian Belu antrenor 694 milioane lei
Mariana Bitang antrenor 580,5 milioane lei
Dan Grecu antrenor 504 milioane lei
Aurelian Georgescu antrenor 378 milioane lei
Stefan Gall antrenor 378 milioane lei
Lucian Sandu antrenor 378 milioane lei
Sursa:www.prosport.ro