Premierul Tariceanu sustine ca nu exista un val de scumpiri

Apropo.ro / 24.01.2008, 15:13
Premierul Tariceanu sustine ca nu exista un val de scumpiri
Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat, joi, la Iasi, intr-o conferinta de presa, ca nu exista un val de scumpiri.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat, joi, la Iasi, intr-o conferinta de presa, ca nu ia in calcul propunerile sefului PSD Mircea Geoana de combatere a crizei monetare, sustinand ca nu exista un val de scumpiri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Valul de scumpiri la care se refera Geoana nu exista", a spus Tariceanu.

Acesta a precizat ca se poate vorbi despre o singura scumpire prognozata, si anume cea a gazelor naturale.

"Da, gazele se vor scumpi, dar nu pentru ca vrea Tariceanu, ci pentru ca preturile pe piata mondiala cresc", a subliniat primul ministru.

Acesta a dat, insa, asigurari ca majorarea pretului la gaze va fi insotita de ajutoare acordate de Guvern persoanelor care au venituri sub plafonul de 615 lei venit net lunar pe membru de familie.

"Acestia vor primi o compensatie care sa le acopere in totalitate cheltuielile legate de majorarea pretului la gaze", a spus Tariceanu.

Premierul a combatut prognozele privind majorarea preturilor la alimente, vehiculat de sindicatul Agrostar. El a afirmat ca acest sindicat este o combinatie de patronate cu interese proprii care activeaza intr-o zona a economie si care, foarte multe tranzactii, le desfasoara la negru.

Premierul a apreciat ca 80 la suta din tranzactiile din agricultura sunt necontabilizate si ca Guvernul va face eforturi pentru a indrepta acesta situatie.

"Poate ca atunci cei de la Agrostar vor face declaratii mai realiste", a spus Tariceanu.

In cadrul aceleiasi conferinte de presa, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a sustinut ca fluctuatiile din cursul de schimb al monedei nationale nu au influentat in mod negativ realitatea economica din Romania si chiar a evidentiat efectele pozitive ale devalorizarii leului.

"Aceasta are ca efect stimularea exportului si a competitivitatii economiei romanesti. In plus, dinamica deficitului de cont curent s-a stabilizat", a subliniat Vosganian.