Premierul ucrainean: Rusia ne-a declarat război!

De: Marian Andrei / 03.03.2014, 09:33
Premierul ucrainean: Rusia ne-a declarat război!
Premierul interimar ucrainean, Arseni Iațeniuk, cere Rusiei să retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerând acțiunile Moscovei drept o "declarație de război" și avertizând că există riscul unui "dezastru".

Trupe ruse au înconjurat, duminică, trei unități militare ucrainene din regiunea autonomă prorusă Crimeea.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut și a primit aprobarea Consiliului Federației, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la „normalizarea” situației.

„Din cauza situației extraordinare din Ucraina și a amenințărilor la adresa cetățenilor ruși, trupe ruse vor fi desfășurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federației să autorizeze utilizarea forțelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situației politice din această țară”, a comunicat Kremlinul.

Președintele Vladimir Putin i-a transmis omologului său american, Barack Obama, că Rusia își rezervă dreptul de a „proteja interesele sale și populația rusofonă” în caz de „violențe” în estul Ucrainei și în Crimeea.

Două nave militare ruse sunt staționate în largul Peninsulei Crimeea, afirmă surse militare ucrainene, explicând că prezența navelor încalcă acordul privind Flota rusă de la Marea Neagră.

Flota rusă de la Marea Neagră este staționată în portul ucrainean Sevastopol, dar nu se știe dacă navele observate aparțin acestei flote.

Pe de altă parte, aproximativ 15.000 de militari ruși sunt în prezent în Peninsula Crimeea, susține un reprezentant al misiunii Ucrainei la Națiunile Unite.