Premiile industriei muzicale

Apropo.ro / 04.03.2002, 14:09
Premiile industriei muzicale
Exista o realitate care, dupa parerea noastra, ilustreaza cat se poate de fidel situatia actuala a ceea ce numim "industria muzicala romaneasca": revistele. Nu, evident, nu toate revistele. Ci acelea (nu dam nume) care se livreaza impreuna cu un CD. Si nu CD-uri cu compilatii

Exista o realitate care, dupa parerea noastra, ilustreaza cat se poate de fidel situatia actuala a ceea ce numim „industria muzicala romaneasca”: revistele. Nu, evident, nu toate revistele. Ci acelea (nu dam nume) care se livreaza impreuna cu un CD. Si nu CD-uri cu compilatii (aceasta fiind o metoda de atragere a publicului, adoptata de multe reviste din intreaga lume), ci albume complete, LP-uri. Pentru orice artisti cu respect de sine, aceasta stratagema ar trebui considerata inacceptabila. Adica eu, artist, nu reusesc sa-mi vand produsul decat daca, in mod patetic, il atasez unei reviste cu poze colorate si il vand sub pretul pietei? Nicaieri, in lume, trupele onorabile n-au nevoie de anexe editoriale pentru a-si vinde muzica.

Dar in Romania e altfel. S-o spunem pe fata: trupele romanesti nu reusesc sa vanda mai nimic. Cu toate astea, mai toate casele de productie incurajeaza inflatia artistica, fiind greu de inteles de ce producatorul X prefera sa tina in ograda sa zeci de trupe, cand numai doua-trei aduc cu adevarat vanzari. De aceea muzica romaneasca e asa cum e. De aceea, mai toate concertele sunt gratuite si aduc pe scena nu o trupa (care, la randul ei, sa-si aduca publicul in sala, cu bilet), ci douazeci, pentru ca, vorba aia, sa stranga lumea. E demonstrat statistic: romanii sunt cei mai mari amatori de gratuitati din lume.
Iata punctul din care ar trebui sa incepem discutia cu privire la Premiile Industriei Muzicale Romanesti…

Premiile
Prima observatie care poate fi facuta este ca, in linii mari, casele de discuri si-au impartit cat se poate de rezonabil trofeele intre ele. Dupa cum urmeaza…
ANA MARIA
– Premiul pentru cel mai bun debut. Justificat, avand in vedere kitsch-ul si lipsa de talent a celor mai multi newcomeri.
VOLTAJ
– Premiul pentru cea mai buna trupa. Sunt, intr-adevar, pe cai mari. Au avut parte de o promovare buna, si asta se simte. Suna comercial, dar bine. Catchy tunes.
A.S.I.A.
– Premiul pentru cel mai bun album. Discutabil. Slagarele domnului Ordean nu mai sunt de mult in pas cu timpul. Asta e…
PROCONSUL
– Premiul pentru cea mai buna trupa rock. Reeditare a Cerbului de aur?
ANIMAL X
– Premiul pentru cea mai buna trupa dance. Baietii s-au prezentat cu un look ridicol: costume negre, largi, la care au adaugat accesorii rosii, absolut ca nuca-n perete. In rest… toate bune.
PAULA SELING si MARCEL PAVEL
– Premiul pentru cea mai buna voce feminina/masculina. Intre cei doi este cel putin o diferenta; una de stil. In favoarea Paulei, evident. In rest, premiul este, probabil, meritat.
STEFAN BaNICa JR.
– Premiul pentru cel mai bun artist pop. A vandut atat de mult, incat trofeul este greu contestabil.
B.U.G MAFIA
– Premiul pentru cel mai bun proiect rap. Aici ar mai fi de discutat. Nu ca valoarea veteranilor ar fi contestabila, dar poate ca, in ultimul an, Parazitii s-au prezentat mai bine. Oricum, un premiu meritat pentru intreaga activitate…
COSTI IONITA
– Premiul pentru cel mai bun album de petrecere. Costi a primit cele mai copioase huiduieli din intreg plutonul de nominalizati. No comment.

De castigat, au castigat si altii. Directia 5, Candy, Simplu, Alexandru Andries, K-Pital. S-au gasit categorii si distinctii pentru toti. Iar acolo unde nu s-a gasit nimic, s-a inventat. Una peste alta, o festivitate aidoma subiectului: industria muzicala romaneasca.

Sursa Acasa Magazin

Tags: