Premiile Lumiére: „L’événement” a fost desemnat cel mai bun film, iar Anamaria Vartolomei, cea mai bună actriță

De: Nicoleta Lepădatu / 19.01.2022, 09:55
Premiile Lumiére:

Lungmetrajul „L’événement”, o poveste despre un avort ilegal, în regia lui Audrey Diwan, a fost desemnat cel mai bun film la cea de-a 27-a ediţie a Premiilor Lumiéres, iar actriţa Anamaria Vartolomei a fost laureată cu premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, conform publicației Le Figaro.

După ce a câştigat Leul de Aur la ediţia de anul acesta la Festivalul de la Veneţia, ”L’evenement”, al realizatoarei de origine libaneză Audrey Diwan, a fost desemnat cel mai bun film în cadrul unei ceremonii care a avut loc luni seară.

Filmul este o ecranizare a romanului biografic al lui Annie Ernaux, în care autoarea descrie experienţa sa din timpul unui avort, pe când avortul era ilegal în Franţa anilor 1960.

La aceeași gală musicalul ”Annette”, de Leos Carax, a primit premiul pentru cea mai bună regie, cea mai bună imagine (Caroline Champetier) şi cea mai bună coloană sonoră (Les Sparks).

Filmul ”Illusions perdues” , de Xavier Giannoli, o adaptare a romanului lui Balzac, ai cărei protagonişti sunt Benjamin Voisin şi Vincent Lacoste, a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu, deşi era nominalizat la cinci categorii.

Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină i-a revenit actorului Benoit Magimel pentru rolul său din filmul ”De son vivant”, o dramă a realizatoarei franceze Emmanuelle Bercot.

Agathe Rousselle a fost desemnată cea mai bună revelaţie feminină pentru interpretarea sa din filmul ”Titane” de Julia Ducournau, în timp ce Thimotée Robart a fost recompensat cu premiul pentru cea mai bună revelaţie masculină, pentru rolul din filmul ”Les Magnétiques”.

Premiile Lumieres, echivalentul Globurilor de Aur în Franţa, au fost înfiinţate în 1995 la iniţiativa ziaristului britanic Edward Behr şi beneficiază de participarea a 95 de corespondenţi străini din 36 de ţări.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Anamaria Vartolomei, actrița care a vrăjit cinematograful francez

„Madres Paralelas”, „L’Evénèment”, printre peliculele aduse în România de Independența Film

Festivalul de la Veneția: o dramă despre avort de o regizoare de origine română a primit Leul de Aur