Premiile Nobel vor fi decernate in octombrie

Apropo.ro / 20.08.2007, 13:39
Premiile Nobel vor fi decernate in octombrie
Cele șase premii Nobel pe anul 2007 vor fi decernate la Stockholm și la Oslo în perioada 8 - 15 octombrie, a anunțat, vineri, Fundația Nobel, printre posibilii laureați ai anului numărându-se fostul vicepreședinte american Al Gore și

Cele șase premii Nobel pe anul 2007 vor fi decernate la Stockholm și la Oslo în perioada 8 – 15 octombrie, a anunțat, vineri, Fundația Nobel, printre posibilii laureați ai anului numărându-se fostul vicepreședinte american Al Gore și președintele bolivian Evo Morales, transmite AFP. Primul premiu acordat va fi cel pentru medicină sau psihologie, pe 8 octombrie, urmat de cel pentru fizică, pe 9 octombrie, cel pentru chimie, pe 10 octombrie, cel pentru economie, pe 15 octombrie, și cel pentru pace, cel mai celebru, pe data de 12 octombrie.

Conform tradiției, Academia suedeză va decide ulterior data la care se va decerna premiul Nobel pentru literatură. Acest premiu este de obicei anunțat într-o zi de joi, cele două date posibile fiind 11 și 18 octombrie. 181 de persoane și organizații au fost propuse pentru premiul Nobel pentru pace pe 2007. Cei cinci membri ai comitetului Nobel nu dezvăluie niciodată numele care sunt propuse. Totuși, persoanele în măsură să propună laureați, parlamentari și miniștri din lumea întreagă, membri ai unor diverse instanțe internaționale, profesori de universitate și laureați precedenți, pot să-și dezvăluie preferințele.

Astfel, anul acesta au fost propuși pentru premiul Nobel pentru pace Al Gore, Sheila Watt-Cloutier, o inuită din Canada care militează pentru protejarea Arcticii, Mahathir Mohamad, fost prim ministru al Malaysiei, care a ajutat Bosnia după războiul civil, și președintele bolivian Evo Morales. Anul trecut, premiul Nobel pentru pace a revenit lui Muhammad Yunus din Bangladesh și Băncii Grammeen. Premiile, fiecare în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,06 milioane de euro), vor fi anunțate la Stockholm, în afara celui pentru pace, care va fi anunțat la Oslo. Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepția celui pentru economie, instituit în 1968 de către Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituții. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinței sale din testament.



Tags: