Preparate tradiţionale în noul sezon ,,Chefi la cuţite”

De: Cristiana Trifu / 05.09.2017, 11:24
Preparate tradiţionale în noul sezon ,,Chefi la cuţite”
Savoarea tradiţiei câştigă teren în faţa juraţilor ,,Chefi la cuţite” care se bucură de ingrediente pe care le cunosc foarte bine, dar într-o manieră reinterpretată. Din toamnă, emisiunea revine cu un nou sezon pe 11 şi 12 septembrie, de la 20.00, la Antena 1, iar concurenţii care au trecut deja prin prima probă ce testează abilitatea culinară şi imaginaţia s-au prezentat într-un număr cât mai mare cu o farfurie specifică culturii noastre. Bucătăria românească este o diversitate de arome şi influenţe, ce îşi păstrează gustul unic. Fie că vorbim despre un fel principal preluat din palmaresul fiecărei gospodine, sau despre unul dintre deserturile copilăriei pregătite de bunici, preparatele autentice au reuşit să impresioneze şi să se evidenţieze prin specificul caracteristic fiecărei zone.

Larionesi Ioan s-a prezentat în faţa lui Bontea, Dumitrescu şi Scărlătescu cu momiţe de viţel pe pat de mămăliguţă. Preparat cunoscut din perioada interbelică, momiţele au o textură aparte şi sunt regăsite chiar şi în mâncarea de stradă a argentinienilor, sub denumirea de mollejas.  De meserie merceolog, Miclea Ioan Romulus îmbină pasiunea pentru gătit cu ocupaţiile sătenilor, căci se ocupă şi de o fermă de 500 de oi. Farfuria finală a concurentului le-a adus chefilor ocazia să deguste o ciorbă de miel cu guşită de maţe şi tarhon, dar acesta nu este singurul care a optat pentru gustul autentic al borşului românesc. Îmbrăcată în port popular, Bontea Floriţa, în vârstă de 73 de ani, nu a pus mare preţ pe aspectul preparatului, ci a încercat să redea gustul pe care-l stăpâneşte mai bine de jumătate de veac, de aceea s-a prezentat în competiţie cu majoritatea ingredientelor. Păsulă cu hospă este denumirea unei ciorbe de fasole puţin mai densă,  ce surprinde savoarea unui preparat făcut ca la mama acasă.

Pentru că gătitul înseamnă a împărtăşi experienţe, Florile Dumitrene, aşa cum au fost denumite după prima apariţie la bancul de lucru sunt un grup de şase femei din provincie care au încântat şi cu personalitatea plină de viaţă, transformând locul din faţa mesei de jurizare într-o adevărată scenă. Balmoş cu urdă şi jintuit, sau un fel de mămăligă cu lapte dulce de oi, zeamă de salată şau piroşte, făcute din aluat de casă şi umplut cu urdă şi slănină au purtat amprenta tradiţiei în cel mai inedit mod.

Stăpânirea reţetelor tradiţionale româneşti reprezintă şi cunoştinţe în ceea ce priveşte specificul fiecărei regiuni. Moşocoarne cu groscior, mălai dulce, tocană acră de mangaliţă şi şălate cu jumări sunt alte exemple ce au confirmat că savoarea unui preparat specific culturii noastre înseamnă mai mult decât respectarea unor paşi stabiliţi la bancul de lucru. Dacă tradiţia a luat locul inovaţiei în acest sezon şi dacă o degustare cu amprentă românească este de ajuns pentru a merge mai departe în competiţie, telespectatorii Antena 1 pot vedea începând din 11 şi 12 septembrie, de la 20.00, la Antena 1. 

Tags: