Presa din Turcia considera ca Besiktas a învins datorita arbitrului

Apropo.ro / 06.04.2004, 10:33
Presa din Turcia considera ca Besiktas a învins datorita arbitrului
Presa turca noteaza ca echipa Beșiktaș a învins, duminica, în meciul din deplasare cu Galatasaray, scor 1-2, din etapa a XXVIII-a a campionatului Turciei, datorita prestației arbitrului Ali Aydin. "Ali Aydin a cîntat, vulturul a dansat: 2-1", a titrat cotidianul "Hurriyet".

Presa turca noteaza ca echipa Beșiktaș a învins, duminica, în meciul din deplasare cu Galatasaray, scor 1-2, din etapa a XXVIII-a a campionatului Turciei, datorita prestației arbitrului Ali Aydin.

„Ali Aydin a cîntat, vulturul a dansat: 2-1”, a titrat cotidianul „Hurriyet”. „Rezultatul meciului de care erau interesate echipele Fenerbahce și Trabzonspor a fost hotarît de deciziile arbitrului de acordare și neacordare a unor penaltiuri. Beșiktaș, care nu a pierdut niciodata cu Ali Aydin, nu și-a stricat obiceiul și a continuat sa conteze în lupta pentru titlu”, se menționeaza în „Hurriyet”.

Cotidianul „Hurriyet” noteaza ca, dintre 11 decizii importante pe care arbitrul Ali Aydin le-a luat în timpul meciului, zece au fost greșite. „Galatasaray a marcat din ofsaid. În schimb, atunci cînd mingea s-a lovit de mîna lui Bulent Korkmaz în careu, nu a existat intenție și în consecința decizia de a nu acorda penalti a fost corecta”, scrie „Hurriyet”.

Jurnalul „Hurriyet” critica evoluția echipei Beșiktaș, despre care scrie ca în prima repriza a jucat foarte slab. „Pe cît de slaba a fost Beșiktaș în primele 45 de minute, pe atît de neajutorat a fost Lucescu pe banca tehnica. În partea a doua a meciului, Beșiktaș a fost mai activa. Era de așteptat ca Lucescu sa îl scoata pe Zago din joc și sa încerce sa învinga cu patru atacanți. Fotbalul este un joc ciudat… Daca învingi, ai dreptate… Golul înscris de Ilie în ultimul minut a rasturnat toate valorile de pe teren și Luca a cîștigat jocul de noroc. Însa jocurile de noroc au o regula: ce cîștigi azi, pierzi mîine”, se menționeaza în „Hurriyet”.

Cotidianul „Milliyet” scrie, ironic, ca arbitrul Ali Aydin a aratat ca este un geniu prin prestația pe care a avut-o în meciul de duminica. „Ali Aydin, care ar fi stîrnit chiar și invidia lui Einstein prin geniul sau, a inventat doua penaltiuri. Acest Aydin ar trebui fie sa se retraga din activitate, fie sa fie menajat un an sau doi. Alta soluție nu exista”, se menționeaza în „Milliyet”, care noteaza ca printre puținele decizii corecte ale lui Aydin se numara cea a validarii golului echipei Galatasaray.  

Jurnalul „Milliyet” menționeaza ca Galatasaray ar fi învins lejer daca ar fi avut un atacant eficient. „S-a vazut ca Hagi a dat ceva echipei sale în aceasta perioada scurta de timp. În primul rînd, a gasit soluția sa le injecteze jucatorilor încredere. Aceasta este explicația daruirii cu care ei au jucat. Galatasaray a simțit însa lipsa unui bun atacant. Daca punctele s-ar fi dat celor care au jucat fotbal și nu celor care au marcat mai multe goluri, Galatasaray nu ar fi luat doar trei, ci șase puncte”, scrie „Milliyet”. 

Cotidianul turc considera ca Mircea Lucescu nu avea dreptul sa fie precaut într-un asemenea derbi. „Galatasaray a avut numeroase ocazii de gol în fața unei formații Beșiktaș care s-a axat pe defensiva. Lui Lucescu i-a venit mintea la cap abia în minutul 70, cînd l-a introdus în joc pe Ilie în locul lui Zago. A riscat, dar puțin cam tîrziu. Daca ar fi folosit de la început un sistem de joc bazat pe ofensiva nu ar fi avut atîtea probleme în ceea ce privește obținerea victoriei”, scrie „Milliyet”.

„Pleaca, Ali Aydin”, a titrat cotidianul „Sabah”. „În repriza secunda, în scena a intrat fluierul negru Ali Aydin. A inventat un penalti de care nu le-a venit sa creada nici celor de la Beșiktaș. Prin aceasta decizie a stricat motivația și moralul fotbaliștilor de la Galatasaray. Federația nu ar mai trebui sa permita ca un astfel de arbitru sa mai conduca meciuri în Turcia. Rușine, federație! Rușine, Comisie Centrala a Arbitrilor! Rușine și ție, Ali Aydin! Pleaca!”, se precizeaza în „Sabah”, care noteaza ca suporterii echipei Galatasaray au afișat un banner cu inscripția: „Return of the King” (Întoarcerea regelui), în semn de simpatie fața de Hagi.

„A înnebunit Ali Aydin?” este titlul unui articol aparut în cotidianul „Star”, care menționeaza ca arbitrul „a distrus” meciul prin prestația sa, neacordînd numeroase cartonașe galbene, validînd un gol al echipei Galatasaray înscris din ofsaid și inventînd un penalti pentru Beșiktaș. „Nu i se poate reproșa nimic la al doilea penalti, dar primul a fost sub orice critica. Cum poate un arbitru acorda penalti cînd mingea a ieșit în aut? Nici macar un nebun nu ar fi fluierat la o astfel de faza”, se precizeaza în „Star”.

Potrivit cotidianului „Star”, președintele clubului Galatasaray, Ozhan Canaydin, a declarat ca nu mai dorește ca Ali Aydin sa mai fie delegat la meciurile echipei antrenate de Gheorghe Hagi. „El ar trebui sa se pedepseasca singur pentru greșelile pe care le-a facut. De acum încolo nu mai vreau sa aud numele lui Aydin asociat cu meciurile echipei Galatasaray”, a spus Canaydin.

Cotidianul „Turkiye” scrie ca partida Galatasaray-Beșiktaș s-a evidențiat doar prin deciziile controversate ale arbitrului Ali Aydin. „Ali Aydin a acordat un penalti inventat pentru Beșiktaș, în minutul 52. În ultimele minute însa, Beșiktaș a mai înscris un gol în urma unui penalti acordat corect”, se menționeaza în „Turkiye”.

„Jocul de noroc al lui Hagi”, a titrat cotidianul „Turkiye”, care scrie ca Galatasaray a dominat clar în prima repriza. „În primele 45 de minute nici macar nu i-a aratat mingea echipei Beșiktaș! Sa se fi datorat oare acest lucru tacticii bune a lui Hagi sau fricii lui Lucescu? Galatasaray a jucat iar Beșiktaș a cîștigat, cu ajutorul lui Ali Aydin”, scrie „Turkiye”.

Jurnalul „Akșam” califica partida de duminica drept „ciudata”, mai ales datorita faptului ca în prima repriza nu au existat ocazii importante de gol. „Ieri, echipa care și-a dorit mai mult sa învinga a fost Galatasaray”, scrie „Akșam”. 

„Vedeta meciului”, a titrat cotidianul „Fanatik”, facînd referire la prestația arbitrului Ali Aydin. „Aydin a reușit sa ajunga cea mai controversata persoana a serii prin penaltiurile acordate și faulturile ignorate. El a fost înjurat încontinuu de suporteri în ultimele minute de joc”, se menționeaza în „Fanatik”.

„Victorie precum un cîștig la loto pentru vultur”, a titrat cotidianul „Sabah”. „Beșiktaș nu a mai avut alte șuturi pe poarta echipei gazda în afara execuției celor doua penaltiuri. În schimb, Galatasaray a avut 11 ocazii de gol”, scrie „Sabah”.

„Aceasta se numește minune!” este titlul unui articol aparut pe site-ul ajansspor.com, care noteaza ca Beșiktaș nu a meritat sa învinga. „A jucat Beșiktaș fotbal? A avut o evoluție demna de o campioana a Turciei? Nu. În meciul de duminica, rezultatul ar fi trebuit sa fie cel puțin unul de egalitate, daca nu chiar o victorie pentru Galatasaray. Am asistat la numeroase greșeli ale lui Ali Aydin”, scrie ajansspor.com.

„Cadoul lui Aydin”, a titrat cotidianul „Vatan”. „Acest meci ar trebui prezentat la cursurile arbitrilor. Beșiktaș nu a învins pe merit, a obținut victoria fara sa aiba ocazii de gol. Acest derbi are o singura vedeta: Ali Aydin. Cel despre care spuneam în trecut ca este cel mai bun arbitru din Turcia. Nu ar fi greșit sa spunem, dupa prestația sa de ieri, ca ar trebui sa se retraga din activitate”, scrie „Vatan”.

Potrivit cotidianului „Milliyet”, suporterii echipei Galatasaray aflați în sectorul de tribuna apropiat zonei în care se afla președintele clubului Beșiktaș, Serdar Bilgili, au strigat la acesta, la terminarea meciului: „Cu cît ai cumparat arbitrul?” și „Consumatorule de cocaina”. Indignați, cîțiva oficiali ai clubului Beșiktaș au vrut sa se bata cu suporterii respectivi. Conflictul a fost aplanat prin intervenția forțelor de ordine. Bilgili și responsabilii gruparii Beșiktaș au fost nevoiți sa ramîna în tribuna oficiala timp de o ora dupa terminarea meciului, pîna cînd toți suporterii au parasit stadionul.

Mediafax