Presa internationala elogiaza victoria Greciei

Apropo.ro / 06.07.2004, 10:48
Presa internationala elogiaza victoria Greciei
Presa internaționala elogiaza victoria selecționatei de fotbal a Greciei în finala Campionatului European 2004, înregistrata, duminica seara, pe stadionul da Luz din Lisabona, în fața reprezentativei Portugaliei, scor 1-0. "11 zei și un Kaiser", noteaza cotidianul "O

Presa internaționala elogiaza victoria selecționatei de fotbal a Greciei în finala Campionatului European 2004, înregistrata, duminica seara, pe stadionul da Luz din Lisabona, în fața reprezentativei Portugaliei, scor 1-0.

„11 zei și un Kaiser”, noteaza cotidianul „O Jogo”. „Toata lumea a rîs cînd Grecia a circulat doua saptamîni cu un autocar pe care scria «Grecia antica are 12 zei, Grecia moderna are 11». Fotbalul defensiv implementat de Rehhagel a fost întîi insultat, iar apoi toata lumea a exultat în fața sa”, scrie „O Jogo”

„L’Equipe” titreaza „Grec….issima!!”. „Grecia a fost într-adevar mai buna. S-a impus în fața Portugaliei grație unui gol marcat de Haristeas, dupa ce a învins Franța și Cehia. Regii fotbalului european s-au lansat în cel mai bun mod spre Jocurile Olimpice”. Dupa ce a titrat pe prima pagina „Incredibil, dar este Grecia”, „L’Equipe” apreciaza ca grecii au produs una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului. „Grecia a devenit campioana Europei, pentru ca a fost cea mai puternica. Grecia a avut o forța colectiva superioara și a pus mai mult suflet. Grecii au uimit prin cucerirea titlului, mai ales pentru ca au eliminat marile favorite. Victoria sa arata cîta incompatibilitate exista între fotbalul de club și cel din primele reprezentative”, susține sursa citata.

Victoria Greciei, deși considerata o mare surpriza, este considerata meritata de presa franceza. „Grecii au dat o lecție de realism”, scrie „Liberation”. „Meciul de fotbal se ridica la înalțimea unei mari realizari teatrale. A fost vorba de inteligența colectiva în organizarea jocului”, scrie „Liberation”. 

„Le Parisien” vorbește de o imensa surpriza și de o evoluție fenomenala. „Aceasta victorie este comparabila cu victoria Uruguayului asupra Braziliei în 1950, cu cea a Germaniei asupra Ungariei la CM din 1954, sau cu victoria Danemarcei la Euro-2000. Grecia a dat o palma tuturor presupuselor mari națiuni și tuturor impresarilor de pe planeta. Fara zgomot și aplicînd vechile rețele, banda fericiților «argonauți» a cucerit lîna de aur”, noteaza „Le Parisien”.

Cotidianul „AS” titreaza „Zeii trebuie sa fi înnebunit”. „Grecii, outsiderii Europenelor, au adus în secolul XXI un fotbal arhaic, dar vor duce la Atena un titlu pierdut de 15 selecționate.  Au reușit un lucru important, au învins de doua ori Portugalia”, noteaza „AS”.

„Triumful umilinței” este un alt tilu din „As”. „Se va discuta mult pe aceasta tema, dar Grecia este un exemplu al puterii colective în fotbal. Grecia a avut capacitatea de a egala echipe considerate inegalabile, iar aceasta posibilitate nu exista în multe sporturi. Pentru Grecia, atmosfera de pe stadion a fost un mic inconvenient, dar atît”, susține sursa citata.

Editorialistul cotidianului „As”, Alfredo Relano, noteaza într-un articol intitulat: „Grecia nu a avut calcîiul lui Ahile” pentru jucatorii greci importanta a fost munca și disciplina. „Totul depinde de un bun antrenor, care sa știe sa faca o echipa din individualitațile pe care le are. Aceasta este Grecia, care a devenit campioana Europei. Contrar tuturor pronosticurilor, dificultaților, cu puține șuturi spre poarta, dar cu o siguranța impunatoare, cu capacitatea de a distruge rivalul și cu valorile muncii înaintea valorilor inspirației”, noteaza „As”. 

„!!Grecia campioana!!, scrie cotidianul „Sport”, care subliniaza ca selecționata lui Rehhagel a pus capat mitului echipelor mari. 

„În Olimp”, a titrat cotidianul „Marca”. „Va rugam, cineva sa îl propuna pe Rehhagel ca președinte al Bancii Mondiale sau pentru o funcție asemanatoare. Acest barbat are din seara asta un masterat în eficacitate fara precedent în fotbalul european… Așa se cîștiga un Campionat European. Ar fi nedrept sa vorbim de miracole, dar trebuie sa credem ca aceasta echipa elena va avea continuitate”, noteaza „Marca”.

Presa din Turcia saluta, de asemenea, performanța reprezentativei antrenate de Otto Rehhagel.

„Regina Europei, Grecia!”, a titrat cotidianul „Fanatik”, care califica reușita grecilor drept miraculoasa. „Grecia a realizat cea mai mare surpriza din istoria Campionatului European. Arhitectul victoriei, Otto Rehhagel, și-a scris numele cu litere de aur în istorie”, se menționeaza în „Fanatik”.

„Te invidiez!” este titlul unui articol aparut în jurnalul „Hurriyet”, în timp ce cotidianul „Milliyet” a titrat: „Miracolul Grecia: 0-1”. „Grecia a scris o legenda”, scrie „Milliyet”.

„Urmașii lui Hercule”, a titrat publicația „Star”. „Vecinul a scris istoria, iar Otto Rehhagel a devenit erou național în Grecia”, se precizeaza în „Star”.

„Grecia-mitul Europei”, scrie „Gazzetta dello Sport”, care subliniaza ca jucatorii greci au obținut cea mai mare performanța din istorie și au reușit sa cîștige titlul european chiar în anul în care țara lor gazduiește Jocurile Olimpice.

„Europa la picioarele Olimpului”, scrie agenția „Datasport”. „Grecii au realizat o performanța incredibila. Probabil ca nici în acest moment, elevii lui Rehhagel nu realizeaza grandoarea succesului obținut”, noteaza Datasport.

Cotidianul „La Stampa” titreaza „Miraculoasa Grecie pe tronul Europei. Portugalia în lacrimi”. „Milioane de greci au stat toata noaptea pe strazi. Grecia este în delir”, scrie sursa citata.

Cotidianul englez „The Sun” susține ca jucatorii greci vor fi venerați ca niște zei. „Grecii au acum noi zei pe care sa îi venereze. Zeus și-a pierdut statutul de fruntaș. Aceasta onoare revine acum lui Angelos Haristeas, cel care a înscris golul care a adus Greciei titlul de campiona europeana. Națiunea gazda este în doliu astazi. Petrecerea petrecerilor a trebuit sa fie anulata. Este cea mai jenanta situație pentru giganții fotbalului european. Grecia ar trebui sa fie locul unde mergi sa-ți petreci vacanțele, nu o putere a fotbalului”, scrie „The Sun”.

 „Grecian 2004” este un titlu din „Daily Mirror”. „Întunericul a cazut peste Stadionul Luminii noaptea trecuta, dar torța olimpica nu va arde la fel de stralucitor ca bucuria simțita acum în toata Grecia”, scrie sursa citata.

Site-ul BBC noteaza ca Grecia a reușit cel mai mare șoc în istoria fotbalului, învingînd Portugalia în finala Euro2004.

Mediafax