Presa internațională: „Lupta între Băsescu și Ponta continuă”

De: Marian Andrei / 03.08.2012, 09:31
Presa internațională:
Publicațiile internaționale apreciază că amânarea deciziei privind validarea referendumului prelungește criza politică și va pune piedici serioase revigorării economiei, deja afectată de criză.

„Curtea (Constituțională) din România îl lasă suspendat pe președinte”, titrează FINANCIAL TIMES, apreciind că „decizia prelungește incertitudinea politică din această țară balcanică, în urma unei lupte pentru putere între Guvern și președinte care a provocat îngrijorări la nivel internațional cu privire la democrație”.

FT este de părere că această amânare reprezintă totodată o „piedică pentru investitori, care sperau că criza politică a fost soluționată în urma neatingerii pragului de validare a referendumului de duminică, chiar dacă 88 la sută dintre alegătorii prezenți la vot au spus că Băsescu trebuie să plece„. Anterior, incertitudinea a scăzut valoarea leului în raport cu euro și dolarul, mai notează publicația.

Amânarea luării unei decizii asupra validității referendumului de destituire a președintelui „prelungește criza care pune la încercare tânăra democrație din fostul membru al blocului sovietic”, comentează WALL STREET JOURNAL

„O speranță pentru Victor Ponta?”, titrează publicația L’HUMANITE, care scrie că „referendumul ar fi urmat să fie invalidat din cauza slabei mobilizări pentru atingerea pragului de 50%”, dar „s-a soldat cu o victorie pentru premierul de centru-stânga din cadrul USL Victor Ponta, având în vedere că 87% dintre votanții prezenți (la urne) și-au exprimat dorința ca Băsescu să plece de la putere„.

Citește mai multe reacții internaționale pe Mediafax.